KKTC Cumhurbaskani Tatar, Rum Lider Anastasiadis'in BM Genel Kurulu'ndaki Konusmasini Elestirdi Açiklamasi

'Rum lider Anastasiadis, son derece saldirgan bir üslupla Kibris Türk tarafi ve Türkiye'ye karsi bilinen iddia ve suçlamalarini tekrarlamistir' 'Rum lider, 1963'te kendi elleriyle yiktiklari Kibris ortaklik Cumhuriyeti'ne geri dönüsü savunarak tarihin akisini geri çeviremez'.

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Rum lider Nikos Anastasiadis'in, Birlesmis Milletler (BM) 76. Genel Kurulu'nda yaptigi konusmayi elestirerek, "Rum lider Anastasidis, son derece saldirgan bir üslupla Kibris Türk tarafi ve Türkiye'ye karsi bilinen iddia ve suçlamalarini tekrarlamistir." ifadesini kullandi.

Cumhurbaskani Tatar, yaptigi yazili açiklamada, Rum lider Anastasiadis'in BM Genel Kurulu'nda yaptigi konusmayi elestirdi ve degerlendirmelerde bulundu.

"Rum lider Anastasiadis, son derece saldirgan bir üslupla Kibris Türk tarafi ve Türkiye'ye karsi bilinen iddia ve suçlamalarini tekrarlamistir. Tamamen çarpitmaya dayali bu iddialari yapan Anastasiadis, gasbettigi sözde Kibris Cumhuriyeti sifatini siyasi bir silah olarak kullanmakta oldugu gerçegini unutturmaya çalismistir." ifadelerini kullanan Tatar, Kibris Türk halkinin temsil ve konusma hakkindan mahrum birakildigi böyle bir ortami tek yanli olarak istismar eden Rum liderin, bu sahte unvan arkasina saklanarak 1963'ten bu yana Rum tarafinin oynadigi bu oyunu dünya sahnesinde bir kez daha sergilemekten çekinmedigini kaydetti.

Tatar, Anastasiadis'in Kibris sorununun ana nedeninin Kibris Rum tarafinin Yunanistan'la is birligi içerisinde Ada'yi Yunanistan'a ilhak etme (Enosis) oldugunu unutturmaya çalistigini ve Türkiye'nin 1974'te Ada'ya gelisiyle ilgili iddialarda bulundugunu ifade etti.

Anastasiadis'in, 1963-1974 arasinda Rumlarin Kibris Türk halkina karsi uyguladiklari etnik temizlik kampanyasini, mezalim ile insan haklari ihlallerini ve Kibris Türk halkini kurucu ortagi oldugu ortaklik Cumhuriyeti'nden silah zoruyla nasil disladiklarini tarihin sayfalarina gömmek istedigini vurgulayan Tatar, bu gerçeklerin, bugün tek yanli olarak isgal ettigi makami kullanarak konusma yaptigi BM örgütünün kayitlarinda bütün çiplakligiyla ortada durdugunu belirtti.

- "Sözde baglilik ilan ettikleri BM parametrelerini yine kendileri tüketmistir"

Tatar, Ada'da 1964'ten bu yana bir BM Baris Gücü'nün varligi bulunmasinin dahi sorunun 1974'te baslamadigi ve köklerinin 1963'teki Rum-Yunan saldirilarinda oldugunu gösterdigini belirterek, söyle devam etti:

"Anastasiadis'in sunu anlamasi lazim; 1974 Türk Baris Harekati, bizim için bir kurtulus, Kibris Adasi için de sürdürülebilir bir baris anlamina gelmektedir. Rum lider, 1963'te kendi elleriyle yiktiklari Kibris ortaklik Cumhuriyeti'ne geri dönüsü savunarak tarihin akisini geri çeviremez. Bunu söyleyerek, bütün kapsamli BM girisimlerini reddetmekle uzlasmazligini kanitlayan ve statükoyu köklestirmeye çalisan tarafin Kibris Rum tarafi oldugu gerçegini gizleyemez. Sözde baglilik ilan ettikleri BM parametrelerini yine kendileri tüketmistir."

Tatar, Rumlarin 2004'te Annan Plani referandumunu reddettigini ve 2017'de Crans Montana'daki görüsmelerde (federal temelde), sergiledikleri tutum nedeniyle, basarisizliga vesile oldugunu hatirlatti.

Cumhurbaskani Tatar, "Ayni basarisizliklari tekrarlamakla farkli sonuçlar elde edemeyecegimize göre Kibris’ta yeni bir sayfa açmanin zamani gelmistir. BM Genel Sekreteri’nin de bu konudaki tavsiyesine uyarak Kibris Türk tarafi olarak biz, geçtigimiz nisan ayinda Cenevre'de tam da bunu yaptik. Bastan beri var olan egemen esitlik ve esit uluslararasi statümüzün kabulü ve yeniden teyidi zemininde görüsmelere baslayabilecegimizi söyledik." ifadelerini kullandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile