Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, "Kibris gerçeklerini ve gelinen asamadaki pozisyonu anlattiginizda karsi taraflarin buna sempati duymasi muhakkaktir. Toplantida (Antalya Diplomasi Forumu) yaptigim konusmada da söyledigim gibi, artik sempati yeterli degil, hareket bekliyoruz." dedi.
Cumhurbaskani Tatar, Anadolu Ajansinin "Global Iletisim Ortagi" oldugu ve 18-20 Haziran'da Antalya'da düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu'na (ADF) katilmasinin ardindan KKTC'ye döndü.
Türkiye ziyaretine iliskin Ercan Havalimani'nda basin mensuplarina degerlendirmelerde bulunan Tatar, Antalya’da çesitli ülkelerin devlet baskanlari ve disisleri bakanlarina, Kibris'taki gerçekleri, Kibris Türk halkinin pozisyonunu ve nisanda Cenevre'deki gayriresmi Kibris konferansinda ortaya koyduklari yeni siyaseti anlatma firsati bulduklarini kaydetti.
Tatar, "Çogu ülke Kibris meselesinin detaylarini bilmiyor. Biz böyle bir toplantida kendilerine bugünlere nerelerden ve nasil bugünlere gelindigini anlatma firsati bulduk. Bizim oradaki en büyük gücümüz Türkiye'nin agirligiydi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in forumun açilis konusmasinda, Kibris Türk halkinin 'iki devletli temelde' bir anlasma yapmasi gerektigini ifade etmistir. Biz de Türkiye ile birlikte büyük bir mutabakat içerisinde yürüttügümüz politikanin dünya genelinde kabul görmesi için iliskilerimizi ve toplantilarimizi sürdürmekteyiz." diye konustu.
Antalya'da ayrica is insanlari ve basin kuruluslari ile de görüsme firsati bulduklarini belirten Tatar, turizm ve yatirim olanaklarini konustuklarini söyledi.
- "Kibris meselesi, bizim için egemenlik kavgasidir"
Tatar, böyle toplantilarda Kibris'in gerçeklerini anlatma imkani bulabilmelerinin büyük bir firsat oldugunun altini çizerek, söyle konustu:
"Kibris gerçeklerini ve gelinen asamadaki pozisyonu anlattiginizda karsi taraflarin buna sempati duymasi muhakkaktir. Toplantida yaptigim konusmada da söyledigim gibi, artik sempati yeterli degil, hareket bekliyoruz. Kibris meselesi, bizim için egemenlik kavgasidir. Kibris’ta Türkler ve Rumlar olmak üzere iki ayri halk vardir. Sadece Rumlarin taninmis olmasi ve AB üyeliginin avantajini kullanmalari bize yapilan bir haksizliktir, asimetrik durumun ve statükonun devami anlamindadir. Dolayisiyla bunun kabul edilemez oldugunu, buradaki pozisyonu kimsenin zorla bize empoze edemeyecegini, su andaki statükonun degisebilmesi için mutlak surette Kibris Türk halkinin egemen esitliginin ve uluslararasi esit statüsünün kabul edilmesi gerektigini söyledik. Zaten bunu söylediginizde, Kibris meselesini bilmeyen birileri size 'bundan daha dogal ne olabilir' der. Rumlarin otoritelerini nasil istismar ettiklerini, Kibris Cumhuriyeti güya oldugu gibi Rumlara aitmis gibi, politikanin ne kadar istismar edildigini dünya kamuoyu bilmiyor ama ayrintilariyla anlattiginizda büyük bir anlayis ve sempati doguyor. Dolayisiyla bizim isimiz bu saatten sonra bütün dünyaya bütün toplanti ve farkli platformlarda ziyaretler de yaparak bunlari anlatmaktir."
Tatar, AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in de Antalya'da oldugunu ve görüsme talep ettiklerini ancak Borrell'in Rum tarafindan alacagi tepkilerden ötürü görüsmeden çekindigini bildirdi.
Disisleri Bakani Tahsin Ertugruloglu ve Müzakereci Ergun Olgun'un da yaninda oldugu bir ortamda Borrell'in kendisiyle yan yana gelmekten çekindigini ifade eden Tatar, Borrell'in Antalya'da "ortamin pek müsait olmadigi" gerekçesiyle kendisini Brüksel'e davet edecegi yönünde bir mesaj ilettigini açikladi.
Tatar, "Borrell'in böyle bir toplantida KKTC Cumhurbaskani ile görüsmesinin neden sikinti yaratacagini anlamakta güçlük çekiyorum." dedi.
KKTC Cumhurbaskani Tatar, Türkiye'deki Temaslarina Iliskin Degerlendirmelerde Bulundu Açiklamasi
'Kibris gerçeklerini ve gelinen asamadaki pozisyonu anlattiginizda karsi taraflarin buna sempati duymasi muhakkaktir. Toplantida (Antalya Diplomasi Forumu) yaptigim konusmada da söyledigim gibi, artik sempati yeterli degil, hareket bekliyoruz'