Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) Gazimagosa kentine bagli Murataga ve Sandallar köyünde 14 Agustos 17974’te terör örgütü Ethniki Organosis Kipriaoü Agönos (EOKA) tarafindan sehit edilerek, toplu mezarlara gömülen 11 çocuga Kayip Sahislar Komitesi tarafindan kimlik tespiti yapildi. Çocuklarin naasi daha sonra düzenlenen devlet töreniyle birlikte sehitlige defnedildi. Törene, KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, Murataga Sandallar ve Atlilar Sehitlerini Yasatma Dernegi Baskani Ahmet Asir, Türkiye’nin Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri, Kibris Türk Baris Kuvvetleri Komutani Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanligi’ndan Tümgeneral Zorlu Topaloglu, Tarim ve Dogal Kaynaklar Bakani Nazim Çavusoglu, Bayindirlik ve Ulastirma Bakani Resmiye Canaltay, Halkin Partisi Genel Baskani Kudret Özersay, Büyük Birlik Partisi Genel Baskani Mustafa Destici, bazi milletvekilleri ve sehit yakinlari da katildi.
“Türk halkinin mücadelesi devam ediyor”
Tatar törende yaptigi konusmada, Kibris Türk halkinin mücadelesinin hala devam ettigini vurguladi. Kibris Türklerine uygulanan katliamlara da deginen Tatar, “Kibris Türk halkini adada etnik temizlikten geçirdikten sonra buranin Yunanistan’a baglanacagini saniyorlardi ama bizler direndik. Türkiye Cumhuriyeti’nin 1974’teki müdahalesiyle artik Kibris’ta özgür, bagimsiz ve hürriyet içerisinde onurlu ve sahsiyetli bir biçimde yasamaya devam etmekteyiz” dedi.
Cenaze töreninin büyük bir aci oldugunu da dile getiren Tatar, “Bu ailelerin acilarini bizler de elbette yüregimizde hala daha tasiyoruz. Bu çocuklar 3, 5, 7 en büyügü 17 yasinda. Kibris’ta gerçekten bir insanlik drami yasanmistir. Sehitlerimizin manevi huzurunda söyleyeceklerimiz, Kibris’ta asla 1974 öncesine dönmek istemedigimizdir. Bagimsiz, ve özgür yasayabilmemiz için mutlaka Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlügünü devam ettirmesi gerekiyor. Türk askeri varliginin da bu huzur ve güvenin yegane teminati oldugunu bir kez daha dünya kamuoyuyla paylasmak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Sehitler Komitesi’ne 22 yil baskanlik yapan babasi Rüstem Tatar’in hayatini kaybetmeden önce yayimladigi kitabinin ilk sayfalarinda Murataga, Sandallar ve Atlilar köylerinde sehit edilen çocuklarin fotograflarina yer verdigini belirten Tatar, katliamin acisinin yüreginde tasidigini da söyledi.
Tatar ayrica, kitabin ilk sayfasinda yer alan bir sinif fotografinda bulunan çocuklarin tamaminin katledildigini sözlerine ekledi.
“Mücadeleyi devam ettirecegiz”
Tatar Türkiye’ye duyduklarin güvenin sonsuz oldugunu belirterek, “Yapacagimiz sey mücadelemizi devam ettirmektir, Anavatanimiz Türkiye’ye güvenmektir. Çocuklarimiz, gelecegimiz, baris, huzur ve güven içerisinde yasayabilmemiz için sonuna kadar ulusal davamizi savunmamiz gerekiyor” dedi.
Kabirlere bayraklar ve karanfiller birakildi
Sehitlerin cenaze namazi Din Isleri Baskani Ahmet Ünsal tarafindan kildirildi ve saygi durusunun ardindan saygi atisi yapildi. Sehitlerin defnedildigi kabirlere Türk ve KKTC bayraklari ile birlikte karanfiller de birakildi. Tabutlara sarili olan bayraklar sehit ailelerine teslim edildi.
KKTC'de 47 Yil Önce Sehit Olan Çocuklar Sehitlige Defnedildi
Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 1974 yilinda terör örgütü tarafindan öldürülerek toplu mezarlara gömülen 11 çocugun naasi, düzenlenen devlet töreniyle sehitlige defnedildi.



















