Kktc`de İlk Kez ``uluslararası Kardeşlik İftarı`` Düzenlendi

Kıbrıs Vakıflar İdaresi ve KKTC Din İşleri Dairesi "Din Kardeşleri Kuzey Kıbrıs ta Buluşuyor" sloganı altında ilk kez bir "Uluslararası Kardeşlik İftarı" düzenledi.

Girne`deki iftara KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Türkiye`nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KKTC Din İşleri Başkanı Doç Dr. Talip Atalay, bazı bakanlar, milletvekilleri, İran`ın Kıbrıs Rum kesiminde bulunan Büyükelçisi Ali Akbar Rezaei ile KKTC, Türkiye, Dubai, Kosova, Umman, Bosna-Hersek, Fas, Rodos, Yunanistan, Bulgaristan, Medine, Sırbistan, Makedonya, İran, Pakistan, Kuveyt, Filistin ve Gazze`den vakıf yöneticisi ve din adamları katıldı. Etkinliğekatılan TC Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, milletleri millet yapanın yüksek değerler olduğunu ifade ederek, ``İnancını kaybeden milletler, kimliğini oluşturan bütün unsurları da kaybediyor`` diye konuştu. Görmez, Kıbrıs Türkleri`nde bağımsızlık ve özgürlük ile dindarlık düşüncesinin yüksek olduğuna işaret ederek, ``Ancak bu iki büyük, güzel hasletin mutlaka yüksek bir eğitimle daha kalıcı hale getirilmesi için çaba gösterilmesi gerekiyor`` dedi.

Görmez, iftar sonrası yaptığı konuşmada, 18 ülkeden misafirlerin katılımını ``güzel bir tablo`` olarak değerlendirdi. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı iken 2007`de KKTC`ye geldiğini ve Kutlu Doğum Haftası nedeniyle bir konuşma yaptığını anımsatan Görmez, o konuşmasından alıntı yaparak, "Yeryüzünde Sevgili Peygamberimizin `annemden sonra annem` dediği bir hanımefendi tarafından İslam`ın mesajını alan vatan coğrafyası dünyada neresidir, dedim. Üçüncü defa sorduktan sonra salonun tamamı tarafından `Kıbrıs`diye bir haykırış geldi" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs denince, İslam tarihinin bu tablosunu hatırlamamanın mümkün olmadığını ifade eden Görmez, ``Bugün Hala Sultan`ın kabri, fiziği başka yerde kalmış olabilir ama inanıyoruz ki onun ruhu buradadır, Hala Sultan`ın ruhu burada, aramızdadır`` dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, eski bir donanma geleneğine de işaret ederek Osmanlı bahriyesi her ne zaman Akdeniz`de sefere çıkmaya kalkışsa, Hala Sultan`ın hizasına geldiklerinde 21 pare top atışı yaparak, bütün askerlerin selam durarak yoluna devam ettiğini anlattı

KKTC Başbakanı İrsen Küçük de KKTC`nin ilk kez böyle bir uluslararası iftar sofrasına ev sahipliği yaptığını, bunun bir başlangıç olduğunu, 17 ülkeyle başlayan bu etkinliğin ilerleyen yıllarda daha çok İslam ülkesine ağırlayacağına inandığını belirtti. Kıbrıs Vakıflar İdaresi`nin, Kıbrıs Türk tarihinde önemli yeri olduğuna işaret eden Küçük, Vakıfların, İngiliz Sömürge İdaresi döneminde baskıya maruz kaldığını, bazı imkânlarını ve büyük topraklarını kaybettiğini anlattı. Vakıflar İdaresi`ningüçlendirilmesi gerektiğini belirten Küçük, bu tür temasların devam etmesini, Müslüman ülkelerle spor, kültür ve turizm alanında da iş birliğinin hızlandırılması gerektiğini söyledi ve İran`dan charter seferler yapıldığına işaret ederek, İran hükümetine teşekkür etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile