KKTC'de Türkyurdu 1'e İlk Sondaj Vuruldu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde karada petrol ve doğal gaz arama çalışmalarında tarihi bir adım atıldı.

İskele bölgesinde bulunan Sınırüstü köyü yakınlarında " Türkyurdu - 1 " ismi verilen kuyuda ilk sondaj , bugün düzenlenen görkemli törenle başladı .

KKTC ile Türkiye arasında imzalanan " Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşım Sözleşmesi " uyarınca Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı ( TPAO ) tarafından yürütülecek sondaj çalışmasında 3 bin metre derinliğe kadar inilmesi bekleniyor . Çalışmaların ilk sonuçlarının 3 - 6 ay içinde elde edilmesi hedefleniyoır .

Sınırüstü ' ndeki törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu , Başbakan İrsen Küçük , Türkiye ' nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça , Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti , Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal , Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun , Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal , bazı bakanlar ve milletvekilleri ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı .

TPAO Batman Sondaj Müdürlüğü ' nün dev platformunun kurulduğu sondaj alanı TC ve KKTC bayraklarıyla süslendi . Törene katılanlar yanında sandaj çalışmasını yapacak ekibin de büyük bir heyecan içerisinde olduğu gözlemlendi .

Saygı duruşu , saygı marşı ve istiklal marşı ile başlayan törene , KKTC ve Türkiye basını yanında yabancı haber ajansları ve Güney Kıbrıs ' tan gazeteciler de yoğun ilgi gösterdi .

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal , Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun , Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , Başbakan İrsen Küçük ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ' nun konuşmalarının ardından sondaj düğmesine basıldı .

Konuşmaların ardından " Türkyurdu - 1 " kuyusundaki sondaj çalışmaları Cumhurbaşkanı Eroğlu , Başbakan Küçük , Türkiye Enerji Bakanı Yıldız ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun tarafından saat 12 . 45 ' te resmen başlatıldı . DOĞU AKDENİZ ' DE PETROL VE DOĞALGAZ ARAMA SÜRECİ TPAO ' nun KKTC ' de karada sondaja başlaması süreci , Kıbrıs Rum Yönetiminin , Türk tarafının tüm uyarılarına rağmen Doğu Akdeniz ' de tek yanlı sondaj çalışmasına geçen eylül ayında başlamasıyla hız kazanmıştı .

Rum Yönetimi ' nin Doğu Akdeniz ' de tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge 13 parsele ayırırken , ' ' Afrodit ' ' adı verilen 12 ' inci parselde 18 Eylül ' de İsrail ' in de desteği ile Amerikan Noble şirketi sondaja başlamıştı . 28 Aralık 2011 ' de de Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas tarafından bu bölgede doğalgaz bulunduğu açıklanmıştı .

Rumların tek yanlı petrol ve doğalgaz sondajına başlaması üzerine Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Eylül ' de New York ' ta , Akdeniz ' de Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması imzalamıştı . KKTC Bakanlar Kurulu da 22 Eylül ' de TPAO ' ya Ada ' nın etrafındaki deniz alanlarında petrol - doğalgaz arama ruhsatları vermişti .

TPAO , 26 Eylül ' de Koca Piri Reis isimli sismik araştırma gemisi ile KKTC adına ' ' G bölgesi ' ' olarak adlandırılan ruhsat sahasında jeofizik araştırma ve sismik veri toplama çalışmasına başlamış ve 2 Kasım ' a kadar 4 bin kilometrekarelik alanda veri toplamıştı .

2 Kasım 2011 ' de ise Lefkoşa ' da , KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile TPAO arasında Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi imzalanmıştı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile