Aksi takdirde herkes kendi yoluna gitmeli, bizim yolumuz tıkanmamalıdır” dedi.
BM, AB ve Kıbrıs’la ilgili ülkelerin Kıbrıs’ta bir antlaşma istiyorlarsa gerçekleri Rum tarafının önüne net şekilde koyması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Onlara, Kıbrıs Türk tarafını daha fazla haksız ambargolara maruz bırakamayacaklarını, dünyayla buluşmamızı engelleyemeyeceklerini, bizim takımlarımızın, gençlerimizin de dünyanın diğer gençleri, diğer ülkelerin takımları ile futbol oynama hakları olduğunu söylemelidirler” diye konuştu.
Eroğlu, Kıbrıs meselesinde 1968’den beri konuşulmayan, tartışılmayan konu kalmadığını ifade ederek, Rum-Yunan ikilisinin samimi isteği, siyasi iradesi varsa bir anlaşmaya varılabileceğini; niyetleri Kıbrıs Türkü’nü 1974 öncesine götürmek, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden koparmak değilse, anlaşmamaları için bir neden olmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Lefkoşa’da Dr. Küçük Bulvarı’nda düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreninde yaptığı konuşmada, Kurtuluş Savaşı’nın sonucunda oluşan Türkiye Cumhuriyeti’nin 89’uncu yıldönümünü en içten duygularla kutlayarak, nice yıllar diledi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin emperyalizme karşı verilen onurlu, bedeli on binlerce can ve kan olan bir kurtuluş mücadelesinin ardından kurulduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, başlangıçtaki yokluklara, yoksulluğa, bugün hala devam ettirilen dış kaynaklı oyunlara rağmen kat edilen mesafenin son derece önemli bir başarı olduğunu ifade etti.
“Anavatan Türkiye’nin Dünya’nın en önde gelen devletleri arasındaki yerini almasından ve yapılan doğru işlerle her geçen gün daha ileriye gitmesinden mutluyuz, gururluyuz” diyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Atatürk’ün en büyük eseri Türkiye Cumhuriyeti’nin akılcı ve barışçı dış politikasının, büyük ekonomik potansiyelinin, demokratik, çağdaş yapısı ile bölge ve dünya için stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Eroğlu, “Atatürk’ün, ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ veciz sözlerinde ifade ettiği anlayışla hareket eden Türkiye Cumhuriyeti olmasaydı, kim bilir bölgemiz ne hale gelirdi” diyerek son yıllarda yaşananların Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgenin sağlıklı, dünya barışına uygun yapılanması için önemli rol oynadığını, model oluşturduğunu kaydetti.
“192 ÜLKE ARASINDA 16’NCI BÜYÜK EKONOMİ” Atatürk’ün daima ulusun çıkarlarını gözeten bir dış politika izlediğini ve oynanmak istenen oyunlara karşı uyanık davrandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin, Birleşmiş Milletler üyesi 192 ülke arasında 16’ncı büyük ekonomiye sahip olduğunu; cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’te ilk 10 içinde yer almanın hedeflendiğini söyledi.
SON 50 YILDA...
Eroğlu, Türkiye’nin son 50 yılda 15 milyon konut, bin adet gölet, 25 bin fabrika yaptığını; 50 yıl önce 3 devlet üniversitesi varken bugün devlet ve özel toplam 141 üniversiteye sahip olduğunu; son 50 yılda 60 bin kilometre yol asfaltlandığını; okuryazar oranının yüzde 90’ı aştığını belirterek şöyle konuştu: “ANAVATANIN GELECEĞİ PARLAK” “Bu rakamları, verileri ortaya koymaktaki amacım gelecekle ilgilidir. Anavatanımız Türkiye’nin geleceği parlaktır. Biz inanıyoruz ki dıştan dürtmelerle devam ettirilen terör belasının da üstesinden gelinecek ve Türkiye Cumhuriyeti bir refah ve huzur ülkesi olacaktır.
Biz mutluyuz, gururluyuz çünkü kendimizi Anavatan Türkiye’den ayrı düşünmüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, Anavatan Türkiye ve 75 milyon kardeşimiz bizim en büyük güvencemizdir.” “KIBRIS DAVASI MİLLİ DAVA” Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs davasının milli bir dava olduğuna işaret ederek, “Kıbrıs’taki milli davanın milletin istediği yönde, milletin çıkarlarına uygun savunulması ve o yönde sonuçlandırılması Kıbrıs Türk halkının olduğu kadar Anavatan Türkiye’nin de çıkarınadır” dedi.
Hiçbir devletin savunmasını sadece kendi sınır boylarında yapmadığını belirten Eroğlu, Kıbrıs’ın Türkiye, Türkiye’nin de kendileri için yaşamsal öneme haiz olduğunu söyledi.
Eroğlu, “Anavatan Türkiye’nin tarihi hak ve hukuku vardır. Anavatan Türkiye’nin ahde-vefa gereği Kıbrıs Türk halkına karşı tarihi sorumlulukları vardır. Her şeyden ötesi bizler kardeşiz. İster 1571 sonrası, isterse 1974 sonrası bu adaya gelmiş olalım. Kökümüz birdir, özümüz, sözümüz, sevincimiz, tasamız, kaderimiz aynıdır. Biz olaylara bu gözlükle bakarız, gençlerimizi, halkımızı bu düşüncelerle aydınlatmaya çalışırız” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türklerinin, Anadolu’daki Kurtuluş Savaşı, İngiliz koloni idaresinin ağır baskısı altında yaşamasına rağmen yakından izlediğini; gücü oranında maddi ve manevi destek verdiğini de kaydederek, Cumhuriyet’in kuruluş sürecinin Kıbrıs Türkleri arasında büyük heyecana yol açtığını; o dönemin aydınlarının Atatürk devrimlerini takip etmeyi ve Atatürkçülüğü Kıbrıs Türklerine de anlatmayı görev saydığını belirtti.
Dönemin Kıbrıs’ta yayımlanan gazetelerine bakılırsa devrimlerin Kıbrıs’ta da nasıl sevinçle benimsenip, uygulamaya konulduğunun, Atatürk’e nasıl hayran olunduğunun görüleceğini ifade eden Eroğlu, kurtuluş zaferlerinin Kıbrıs Türklerine de ilham kaynağı olduğunu; pek çok yerleşim biriminin, okulun, sokağın, işyerinin, şirketin hatta insanların adlarının Anavatan Türkiye’de yaşanan gelişmelere göre belirlendiğini kaydetti.
“HALA ANLAŞMA NOKTASINA GELEMİYORUZ” Konuşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bölgenin henüz istikrara kavuşmadığını, tüm çabalarına ve iyi niyetlerine rağmen hâlâ Rum komşularla bir antlaşma noktasına gelemediklerini ifade ederek, Türkiye üzerinde oynanan oyunların da devam ettiğini, dikkatli olmak, birlik beraberliğe önem vermek zorunda olduklarını söyledi.
“Anavatan Türkiye-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kardeşliğinden asla gerilememeli, kardeşçe ilişkilerimizi olumsuz etkileme ihtimali olan şeylere zerre kadar fırsat vermemeliyiz.
Ben asla kişilere bağımlı olmayan ve olmaması gereken bu ilişkilerin olumsuz etkileneceğine inanmıyorum, ihtimal vermiyorum” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, ekonomik ve sosyal sorunları kabul edilebilir seviyelere çekmek, manevi yönden bilinçli ve güçlü olmak zorunda olduklarını belirtti.
Kıbrıs konusunda şu anda duraklama safhası yaşandığını ama gelecek yılın başında gerçekleştirilecek Rum Başkanlık seçimlerinin ardından bir hareketlenme olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile tam bir uyum içinde çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.
“SAMİMİ İSTEK VARSA, ANLAŞMAYA VARMAK ÇOK KOLAY” “Rum-Yunan ikilisi bir uzlaşama için samimi istek içinde olurlarsa, Kıbrıs meselesinde anlaşmaya varmak çok kolaydır” diyen Eroğlu, 1968’den beri süren görüşmelerde konuşulmayan, tartışılmayan hiç bir konu kalmadığını söyledi.
Eroğlu şöyle devam etti: “Önemli olan niyettir, siyasi iradedir. Eğer Rum-Yunan ikilisinin niyeti bizleri 1974 öncesine götürmek, Kıbrıs’ın bütününde egemen olacakları bir tuzak antlaşmayı bize imzalatmak değilse anlaşabiliriz. Eğer niyetleri bizi Anavatan Türkiye’den, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden koparmak değilse neden anlaşmayalım.
Yaşadığımız, köylerimize, kentlerimize, ekip biçtiğimiz, vatan bildiğimiz topraklarımıza göz koymamışlarsa tabii ki uzlaşabiliriz.
Bir kısım KKTC vatandaşını dışlamamızı istemiyorlarsa, uzlaşma yolunda ilerlememiz tabii ki mümkündür. Yok eğer bu konularda ısrar edeceklerse bir antlaşma olamayacağını şimdiden açıkça ifade etmek isterim.
Peki o zaman ne olacak? Bize göre artık Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Kıbrıs’la ilgili ülkeler Kıbrıs’ta bir antlaşma istiyorlarsa gerçekleri Rum tarafının önüne net bir şekilde koymalıdırlar.
FUTBOL OYNAMA HAKKI Onlara, Kıbrıs Türk tarafını daha fazla haksız ambargolara maruz bırakamayacaklarını, dünya ile buluşmamızı engelleyemeyeceklerini, bizim takımlarımızın, gençlerimizin de dünyanın diğer gençleri, diğer ülkelerinin takımları ile futbol oynama hakları olduğunu söylemelidirler.” “SEÇİMDEN SONRA TAKVİMLE SÜRECİ NİHAYETLENDİRMEK İSTİYORUZ” Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Başkanlık seçimlerinin hemen ardından bir takvimle görüşme sürecini nihayetlendirmek istediklerini belirterek, “Tüm dostlarımızdan, Kıbrıs’ta kalıcı bir antlaşma isteyen herkesten bu konuda destek bekliyoruz. Aksi takdirde herkes kendi yoluna gitmeli, bizim yolumuz tıkanmamalıdır” diye konuştu.
Eroğlu, konuşmasının sonunda Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve tüm şehitleri rahmet ve minnetle andı; Türkiye Cumhuriyeti’nin 89’uncu kuruluş yıldönümünü kutladı .
Kktc'deki Dr. Küçük Bulvarı’ndaki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Töreninde Konuşan Cumhurbaşkanı Eroğlu Önemli Mesajlar Verdi
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Güney Kıbrıs’ta şubat ayında yapılacak başkanlık seçimlerinin hemen ardından bir takvimle görüşme sürecini nihayetlendirmek istediklerini belirterek, “Tüm dostlarımızdan, Kıbrıs’ta kalıcı bir antlaşma isteyen herkesten bu konuda destek bekliyoruz.