Kktc'deki Petrol Sızıntısı

MERSİN - Orta Doğu Teknik Üniversitesi Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kıdeyş, petrol sızıntısıyla ilgili araştırma yapmak için enstitüden 3 kişilik ekibin KKTC'ye gittiğini bildirdi.

Deniz biyologu Prof. Dr. Kıdeyş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 Temmuz'da KKTC'nin İskele ilçesinin Kalecik beldesinde Aksa Elektrik'e ait gemiden santrale petrol boşaltımı sırasında denize 40-100 ton ağırlığında fuel oil sızıntısının yaşanmasının ardından, KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı'nın davetlisi olarak enstitüden deniz Kimyacısı Prof. Dr. Semal Yemenicioğlu ve deniz biyologu Dr. Hasan Örek'le KKTC'ye giderek yayılan ''ağır fuel oil niteliğinde'' petrolün çevre ve deniz canlıları üzerine ön etkilerini araştırmaya başladıklarını söyledi.

Ekip olarak denizden ve karadan yaptıkları çalışmalarda kazanın en az 15 kilometrelik bir kıyı alanında etkili olduğunu belirlediklenini anlatan Kıdeyş, kazanın meydana geldiği 1 kilometrelik bölgede biyolojik çeşitliliğin hemen hemen sıfıra düştüğünü, yani kumsal ve kayalarda yaşayan tüm canlıların yok olduğu belirlediklerini kaydetti.

Kıdeyş, en az 10 kilometre çapındaki deniz yüzeyinde petrol yumrularına rastlandığını belirterek şöyle devam etti:

"Bazı yumruların deniz tabanına çöktüğü de dalış yapılarak belirlenmiştir. Denizden ve sahilden numuneler aldık. Bu numunelerin analizleri sonucu kirliliğin seviyelerinin daha kesin olarak hafta içinde açıklanabilecek. Doğal bir deniz çevresine sahip Kıbrıs'ta bu ölçekte bir kazanın maalesef denizdeki yaşamı kötü bir şekilde etkilediğini gördük. Kazanın etkilerinin ne kadar süreceğini anlamak için mutlaka bir izleme programı oluşturulması gereğini KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı'ya ilettik. Bakan Harmancı bize Kuzey Kıbrıs'ta denizin doğallığının korunması için hiçbir tedbirden ve gerekli çalışmanın yapılmasından kaçınmayacaklarını belirterek sözkonusu çalışmanın başlatılması için Bakanlar Kurulunda derhal karar alacaklarını söyledi.

"

Prof. Dr. Kıdeyş, söz konusu izleme-araştırma faaliyeti kapsamında ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsüne ait Lamas1 Araştırma Teknesi ile 3 ayda bir Kuzey Kıbrıs'ta numune ve veri alma çalışmaları yürüteceklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile