KKTC Disisleri 'AB'nin, Kapali Maras'in KKTC Topragi Oldugunu Artik Idrak Etmesi Gerektigini' Bildirdi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakanligi, "Kibris Türk halkinin ve devletinin varligini yok sayan AB'nin, kapali Maras'in KKTC topragi oldugunu ve kapali Maras'ta atilan adimlarin KKTC devleti ve hükümeti tarafindan atilmakta oldugunu artik idrak etmesi gerekmektedir." açiklamasinda bulundu.

Disisleri Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Avrupa Birligi (AB) Komisyon Baskan Yardimcisi ve Disisleri ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in AB adina kapali Maras hakkinda yaptigi açiklamaya yanit verildi.

Açiklamada, "AB Yüksek Temsilcisi Borrell, AB adina 27 Temmuz 2021 tarihinde kapali Maras hakkinda, her zamanki gibi, yanli bir açiklama yapmistir. Kibris Türk halkinin ve devletinin varligini yok sayan AB'nin, kapali Maras'in KKTC topragi oldugunu ve kapali Maras'ta atilan adimlarin, KKTC devleti ve hükümeti tarafindan atilmakta oldugunu artik idrak etmesi gerekmektedir." ifadeleri yer aldi.

KKTC'nin, Ada'da bir anlasmaya varilmasina firsat tanimak maksadiyla son döneme kadar kapali Maras ile ilgili hiçbir adim atmadigi hatirlatilan açiklamada, müzakere masasinda harcanan 50 yili askin süre içinde ortaya çikan tüm anlasma firsatlarinin Rum tarafinca hunharca reddedilmesinin, Ada'da statükonun sembolü haline gelen kapali Maras'a iliskin adim atilmasini zorunlu kildigi kaydedildi.

Açiklamada, "Bugüne kadar kapali Maras'i da içeren tüm anlasma planlari ile Güven Yaratici Önlemler Rum tarafinca topyekün reddedilmistir. Yillardan bu yana statükonun sembolü haline gelen kapali Maras'ta, Kibris Türk tarafinin, uluslararasi hukuk çerçevesinde ve özel mülkiyet hakkini gözeterek atmakta oldugu adimlar, Rum halki arasinda da memnuniyet yaratmistir. KKTC tarafindan yapilan açilimlarin amacinin basta AB tarafindan saptirilmasi, AB'nin tarafli tutumunun açik bir göstergesidir." ifadeleri yer aldi.

- "AB, adaletsiz bir yaklasim sergilemektedir"

Rumlarin tek amacinin, Kibris Türklerini ilelebet müzakere masasina hapsetmek ve anlasmazligin yarattigi statükonun vermis oldugu rahatlik ile yoluna devam etmek oldugunu vurgulanan açiklamada, Kibris Türk halki üzerinde var olan haksiz izolasyonun sona ermesi için bugüne kadar vermis oldugu sözleri tutmamis olan AB'nin, Kibris Türk halkinin ekonomik olarak kalkinmasina imkan taniyabilecek her türlü girisimin önüne set çekmeye çalistigi belirtildi.

Açiklamada, su ifadeler kullanildi:

"AB, bir yandan Ada'da bir anlasmaya varilmasini istedigini iddia ederken diger yandan da Ada'daki bir tarafin varligini yok sayarak, digerini yücelten, tek kelime ile adaletsiz bir yaklasim sergilemektedir. Bu yaklasim, Rumlarin uzlasmaz tavrinin yegane kaynagidir. KKTC'nin egemen esitligi ve esit uluslararasi statüsüne saygi duyulmasinin Ada'da bir anlasmaya varilmasi için elzem oldugu gerçegi AB tarafindan er ya da geç idrak edilecektir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile