KKTC Disisleri Bakani Ertugruloglu'ndan AB'ye Hellim Elestirisi Açiklamasi

'Rum tarafinin tayin edecegi bir mekanizma ile Kibris Türk hellim üreticilerinin denetlenmesi öngörülmektedir' 'AB'nin bu tavri, Kibris Türk üreticilerini, yetkisini ülkemize yaymaya çalisan Rum tarafinin insafina birakmaktadir'.

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakani Tahsin Ertugruloglu, Avrupa Birligi'nin (AB) hellimin AB iç pazarina ihracati noktasinda Kibris'in tamami adina Rum Tarim Bakanligini "yetkili makam" olarak gördügünün asikar oldugunu elestirerek, "Rum tarafinin tayin edecegi bir mekanizma ile Kibris Türk hellim üreticilerinin denetlenmesi öngörülmektedir. AB'nin bu tavri, Kibris Türk üreticilerini, yetkisini ülkemize yaymaya çalisan Rum tarafinin insafina birakmaktadir." ifadesini kullandi.

Ertugruloglu, yaptigi yazili açiklamada, uluslararasi toplumun Kibris Rum tarafini Kibris Ada'sinin sözde "tek devleti ve temsilcisi" olarak görmesinin, Kibris Türk halkina ise sadece bir "toplum" muamelesi yapmasinin Kibris meselesinin özü ve bugüne degin de sonuçsuz kalmasinin yegane nedeni oldugunu belirtti.

Kibris konusunun özünde bir statü meselesi olduguna dikkati çeken Ertugruloglu, "Kibris Türk tarafi, bu statü sorununu ortadan kaldirmak ve kabul edilebilir bir anlasmaya ulasilmasini mümkün kilmak amaciyla KKTC’nin egemen esitligi ve esit uluslararasi statüsünün teyidini öngören gerçekçi bir vizyonu yeni Kibris politikasi olarak belirlemistir. Bu vizyon ve politika da ana vatan Türkiye tarafindan desteklenmektedir." degerlendirmesinde bulundu.

Ertugruloglu, dis politikayi ilgilendiren tüm konularin, devletin, Kibris meselesine iliskin benimsedigi yeni vizyonunun temel ilkeleri çerçevesinde degerlendirilmesi gerektiginin altini çizerek, bu kapsamda hellimin cografi isaret tescili süreci ve tescil sonrasindaki sürecin bu çerçevede ele alinmasinin kaçinilmaz oldugunu vurguladi.

- "Rumlarin tayin edecegi mekanizmayla Kibris Türk hellim üreticilerinin denetlenmesi öngörülmektedir"

Hellimin AB nezdinde tescil edilmis olmasinin, AB iç pazarina hellim ihracatini mümkün kilabilecek olumlu bir adim gibi yorumlansa da AB'nin takindigi tavrin, tüm AB politikalarinda oldugu gibi KKTC'nin yeni politikasina ters düsecek unsurlar barindirdigini belirten Ertugruloglu, sunlari kaydetti:

"AB'nin, Rum Tarim Bakanligini 'yetkili makam' olarak gördügü asikardir. Rum tarafinin tayin edecegi bir mekanizmayla Kibris Türk hellim üreticilerinin denetlenmesi öngörülmektedir. AB'nin bu tavri, Kibris Türk üreticilerini, yetkisini ülkemize yaymaya çalisan Rum tarafinin insafina birakmaktadir. Hellimin cografi isaret tescilinin AB tarafindan kabul edilmesini müteakip, Kibris Rum hellim üreticilerinin tescilden halihazirda yararlanmaya baslamis olduklarini hatirlatmakta da fayda vardir. Ülkemizdeki hellim üretiminin tescile uygunlugu konusunda ilgili devlet makamlarimizin sürece dogrudan müdahil olmasini mümkün kilabilecek bir düzenleme, yeni vizyonumuzla uyumlu olacaktir. AB'nin bu çizgiye gelecegi ise mümkün görülmemektedir."

Ertugrulogu, Bakanlik olarak AB'nin tarafsiz bir aktör olmadigini ve olmayacagini her vesileyle dile getirdiklerini hatirlatirken, dikkatli olunmamasi halinde KKTC'nin yetkili makamlarinin devre disi birakilarak Rum tarafina, KKTC adina karar alma hakki verilmesine kadar uzanan tehlikeli bir sürecin içine girme riskiyle karsi karsiya kalinabileceginin altini çizdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile