Yılın bir günü hariç 364 gün enerji üreten sistem ayrıca elektriği depolayabiliyor. Binanın günlük tüketimin toplamda 18 kwh olduğunu söyleyen görevlilerin böylelikle dışarıdan hiçbir elektrik enerjine ihtiyaç duymadıklarının altını çiziyor.
TÜKETİM OLMASINA RAĞMEN MALİYET DÜŞÜK
Günlük 18 kwh elektrik üretebilen sistem hem tüketimi karşılıyor hem de enerji fazlalığın depolayabiliyor. Yıllık ortalama 2000 TL gelen elektrik faturasının, sistemin kurulmasıyla birlikte 600 TL’ye kadar düştüğü söyleniyor. Bu durum tüketimin artmasına rağmen maliyetin düşük olmasını sağlıyor. Son 5 yıl içerisinde kurulan enerji panellerinin giderek artığını söyleyen yetkililer, panellerin KKTC hükümeti tarafından yıllık 250 binadan fazlasına kurulmasına izin vermediğini açıklıyor.
“ELEKTRİĞİN YÜZDE 20’SİNİ DEVLETTEN ALMAK ZORUNDAYIZ”
KKTC Kamu-Sen Bölge Temsilcisi İzzet Türkmen, elde edilen enerjiyi tamamen kullanamadıklarını açıklayarak, “Elektrik enerjisinin yüzde 20’lik kısmını devletten almak zorundayız. Bu sistemle elde edilen enerjinin sadece yüzde 80’ini kullanabiliyoruz. Enerjinin geri kalan kısmını ise binanın alt katına kurulan akülerle depoluyoruz. Herhangi bir elektrik kesintisi durumunda bundan faydalanıyoruz” dedi.
Kurulan panelde herhangi bir arıza durumunda hemen müdahale için sistemin içerisinde bir hat bulunduğunu söyleyen Türkmen, “Herhangi bir sorun olduğunda Almanya ile direk temasa geçip bunun neden kaynaklandığını saptıyoruz. Eğer yazılımsal bir durum ise bunu karşıdan çözüyorlar. Böylece uzaktan yardımda da bulunabiliyorlar” ifadelerini kullandı.
KKTC Kamu-Sen Elektriğini Kendi Üretiyor
KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da Kamu-Sen binasının üzerine 2004 yılında Almanya’dan getirilen bir sistemle elektrik enerjisi elde ediliyor. Kamu-Sen böylece kendi elektrik enerjisini kendisi sağlamış oluyor.