Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs'ta devam eden müzakerelere ilişkin, 'Türkiye ile yakın istişare içinde yürüttüğümüz müzakerelerde, artık karar anına yaklaşmış bulunmaktayız.' dedi.
KKTC'nin 33. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Lefkoşa'da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda tören düzenlendi.
Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, bakanlar, milletvekilleri, kurum kuruluş dernek yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga, tören sırasında Akıncı'ya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tebrik mektubunu takdim etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, burada yaptığı konuşmada, KKTC'nin 33. yılında Kıbrıs Türk toplumunun bu topraklarda özgür bir toplum olarak yaşayabilmesi için şehit düşen Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile gazileri minnetle yad etti.
- FETÖ darbe girişimi
Türkiye’de 15 Temmuz'daki başarısız darbe girişiminin karşısında ve bütün olarak demokrasinin yanında yer almış Kıbrıs Türk halkının bu badirenin atlatılmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Akıncı, 'Bu darbe girişimine karşı göğsünü siper edip demokrasi yolunda can veren kardeşlerimi bir kez daha rahmetle anarım. Atatürk’ün öngördüğü laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin her açıdan gelişerek yoluna devam edeceğinden kuşkumuz yoktur.' diye konuştu.
- “Müzakereler bi̇r 50 yıl daha bu şekilde sürdürülemez
Cumhurbaşkanı Akıncı, bugüne kadar yürütülen müzakerelerde henüz Kıbrıs’ta federal bir çözüme ulaşılamadığını belirterek, 'Neredeyse yarım yüzyıldır devam eden müzakerelerin artık bir sonuca ulaşmasının zamanı gelmiştir. Müzakereler bir 50 yıl daha bu şekilde sürdürülemez.' dedi.
'Türkiye ile yakın istişare içinde yürüttüğümüz müzakerelerde, artık karar anına yaklaşmış bulunmaktayız' diyen Akıncı, 'Bu çerçevede bildiğiniz gibi, geçen hafta İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında yoğun çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar çerçevesinde ilk iki gün, ilk dört başlık olan yönetim ve güç paylaşımı, ekonomi, AB konuları ve mülkiyet bağlamında müzakereler yürüttük. İlerlemeler sağlandığı gibi çözümlenmesi gereken ve her iki tarafça da önem verilen bazı hususların hala var olduğu da ortadadır.” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türklerinin eşitlik talebinin iki önemli parametresinden birinin dönüşümlü başkanlık, diğerinin de kararlara etkin katılım olduğunu söyledi.
Kıbrıslı Türklerin ortak kurullarda sadece söz sahipliği değil, kararlar alınırken oy sahipliğinin de büyük önem taşıdığına işaret eden Akıncı, 'Aksi takdirde kararların basit çoğunlukla alındığı üniter devlet anlayışı söz konusu olur ki, kurmaya çalıştığımız öyle bir devlet de federal bir yapıdır.” dedi.
- Dönüşümlü başkanlık olmadan çözüm olmaz
Akıncı, Kıbrıs'ta olası bir çözümde Kıbrıslı Türk'ün dönüşümlü olarak federal cumhuriyetin başkanı olacağı gerçeğine Kıbrıs Rum toplumunun hazırlanması gerektiğini belirterek bu gerçeğin gizlenmeden açıkça tartışılması ve hazmedilmesi gerektiğini, bu olmadan çözüm olamayacağının bilinmesi gerektiğini vurguladı.
Kıbrıs’ta toplumların eşitlik ve özgürlük içinde yaşamaları kadar güvenlik içinde olmalarının da son derece önemli olduğuna dikkati çeken Akıncı, konuşmasına şöyle devam etti:
'Güvenlik ve garanti kavramı, hem toplumlar açısından hem de kurulacak statünün korunması açısından önem taşımaktadır. Birleşik Krallık garantörlük rolünden vazgeçmek isteyebilir. Adada var olan iki egemen üs, onlar açısından daha büyük değere sahiptir. Yunanistan da garantörlükten ayrılmakta sakınca görmeyebilir. Ama bu durum sayıca az olan Kıbrıslı Türkler ve Türkiye açısından farklıdır. Kıbrıslı Türkleri ‘Merak etmeyin AB içinde bir şey olmaz’ sözleriyle ikna etmek mümkün değildir. Yeni bir güvenlik kavramına ancak yaşayarak ulaşılabilir. Bu da ilk günden olmaz. Öncelikle yaratacağımız yeni statünün yürüdüğünü görmemiz lazımdır. Geçmiş deneyim bize üç yılda ortaklık devletinin yıkıldığını, 53 yıldır onun dışında bırakıldığımızı göstermiştir. Bunu yeniden yaşamak istemiyoruz. Bir daha tekrarlanmayacağından emin olmak istiyoruz.'
- Akdeniz'deki doğal kaynaklar
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz yataklarının enerji alanında eşsiz bir işbirliği fırsatı sunduğuna işaret ederek, Kıbrıs’ın kuzeyine Türkiye’den gelen suyun da gelecekte tüm ada için yararlanılabilecek önemli bir kaynak, refahı ve güveni geliştirecek ciddi bir unsur olduğunu söyledi.
'Temennimiz, elbette barıştır, çözümdür, işbirliğidir, tüm tarafların yararlanacağı yeni bir Kıbrıs’ı özellikle genç kuşaklar için inşa etmektir.' diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, 'Dilerim ki bu yeni yapıyı inşa etme uğraşında bizim koyduğumuz her tuğlaya onlar da bir tuğla koyarak katkıda bulunsunlar ve güzel adamızı yeni bir geleceğe birlikte taşıyabilelim.' değerlendirmesinde bulundu.
KKTC'nin 33. Kuruluş Yıl Dönümü
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: '(Kıbrıs müzakereleri) Türkiye ile yakın istişare içinde yürüttüğümüz müzakerelerde artık karar anına yaklaşmış bulunmaktayız' 'Neredeyse yarım yüzyıldır devam eden müzakerelerin artık bir sonuca ulaşmasının zamanı gelmiştir. Müzakereler bir 50 yıl daha bu şekilde sürdürülemez'