Kleopatra Adasina Ziyaretçi Akini

Kleopatra Adasina Ziyaretçi Akini

Mavi yolculugun en önemli rotalarindan Gökova Körfezinde yer alan Kleopatra Adasi olarak da bilinen Sedir Adasi, pandemi kurallarinin gevsetilmesinin ardindan yerli ve yabanci turistlerin akinina ugruyor.

Gökova Körfezinin dogusunda yaklasik 800 metrelik kiyi uzunluguna sahip, özel kumu ve kumsali, çogu ayakta kalmis arkeolojik kalintilarla bütünlesmis zengin dogal dokusuyla 1’inci derece Arkeolojik ve Dogal Sit Alani, ayni zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alan Sedir Adasi yerli ve yabanci turistlerin ilgi odagi oldu.

Misir’daki kumlardan 500 yil önce olustu

Adi ‘Sedir Adasi’ olmasina karsin ada içinde tek bir Sedir agaci bulunmayan adanin en önemli özelligi ise altin sarisi ve koruma altinda olan kumu. Altin sarisi kumun Misir’daki kumlarla benzer özellik tasidigi için kumlarin Misir’dan geldigi iddialari son yapilan arastirmalarda Sedir Adasi’nin altin sarisi kumunun Misir’daki kumlardan 500 yil önce jeolojik olusumlarla olustugu bilimsel olarak ortaya konulmustu. Ege ve Akdeniz’de Sedir Adasi disinda sadece Girit Adasinda görülen bu nadir kumun kumsal disina çikarilmasi yasak.

Sedir Adasi’na Akyaka ve Çamli’dan günübirlik kalkan tur tekneleri ile günlük 5-6 bin kisi adayi ziyaret ederken, özel yatlar da ada çevresinde demirleyerek adayi ziyaret ediyor. Adada bulunan 800 metre sahildeki özel kumlu plajda yüzen ziyaretçiler ayni zamanda ada içindeki antik tiyatro, Apollon kutsal alani ve diger tarihi kalintilari geziyor.

Günlük ziyaretçi sayisi 5-6 bin

Sedir Adasi’na Akyaka, Çamli, Gelibolu ve Ören’den tur tekneleri ile gelenlerin yaninda yatakli yatlarda kalan vatandaslar da ziyaret ediyor. Günlük ziyaretçi sayisinin 5 binden asagi düsmedigi Sedir adasina tekne turu düzenleyen Akyaka Deniz Tasiyicilar Kooperatifi Baskani Mehmet Gümüs, “Günlük ortalama Sedir adasina giden Akyaka’dan sadece en az 4 bin kisi, Buraya yatakli yatlar ile gelenler var. Çamli ve Gelibolu’dan gelenler var. Sadece Akyaka’dan kooperatif ile birlikte toplam 35-40 tekne yolcu tasiyor” dedi.



Tarihsel gelisimi

M.Ö. 6’nci yüzyildan baslayarak izlendiginde Sedir Adasi, Karya’nin önemli kentlerinden oldugu, bazi kaynaklara göre Karya kral aileleri yazlarini bu adada geçirdigi, M.Ö. 454- 428 yillarinda Karya Birligi’ne katilan Sedir Adasinda kentin tiyatrosu, kutsal alanlari, konut, liman ve diger pek çok önemli sivil ve dinsel yapilari, surlarla çevrili bu alan üzerindedir. Karia Bölgesine yönelik Türk akinlarinin M.S. 11’inci yüzyil sonlarindan itibaren yogunlasmasinin ardindan Kent, M.S. 15’inci yüzyilin ilk çeyreginde kesin olarak Osmanli egemenligine girdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile