Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Kavakarası köyündeki yağ atölyesinde Doğa Koruma Merkezi, Köyceğiz Kaymakamlığı ve Belediyesi işbirliğiyle Sığla Festivali düzenlendi. Festivale Kaymakam Yücel Gemici, Belediye Başkanı Salih Erbay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Muammer Yakacak, Orman İşletme Müdürü Ramazan Uslu, Toparlar Belediye Başkanı Kamil Ceylan, Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü Muğla Şube Müdürü Bekir Erdoğan, Doğa Koruma Merkezi Genel Koordinatörü Bahtiyar Kurt ve Coca Cola Hayata Artı Vakfı Temsilcisi Erdal Kiraz katıldı.
Festivalde bir konuşma yapan Başkan Erbay, dünyada sadece Köyceğiz'de orman oluşturabilen sığlanın, Anadolu’nun en eski ağaçlarından biri olduğunu söyledi. Sığla ormanı kaybedilinse sadece Köyceğiz'den değil, bütün dünyadan silineceğine dikkat çekerek, “Sığla ormanını korumak üzere Türkiye'de ilk kez orman koridoru yöntemi uygulandı. 2009 yılından bu yana yürütülen proje kapsamında, orman arasında oluşan boşluklar tespit edilip haritalandırıldı ve koridor oluşturularak ağaçlandırıldı. Bütünlüğü kopan orman parçalarını biraraya getiren bu yöntem, Türkiye'de ilk defa uygulandı ve peyzaj ekolojisi ilkelerini gözeterek yapılan ilk ağaçlandırma çalışmalarından biri oldu." dedi.
Festival süresince sığla ormanlarında doğa yürüyüşleri, Köyceğiz Gölü etrafında bisiklet turları yapıldı. Gölün su sporlarına uygunluğuna dikkat çekmek amacıyla da kano yarışları düzenlendi.
50 YILDA 5 BİN 700 HEKTAR ORMAN KAYBOLDU
Anadolu’da 65 milyon yıldır varlığını sürdüren 6 bin 500 hektarlık sığla ormanı, 1950'den bu yana hızlı bir azalma sürecine girerek 800 hektara kadar geriledi. Coca Cola Hayata Artı Vakfı, Yaşama Dair Vakıf ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığıyla yürütülen Hayata Artı Gençlik Programı tarafından 2009 yılından bu yana desteklenen Sığlalar Geri Dönüyor projesiyle bu ormanlara dikkat çekiliyor. Proje sayesinde bölgede denetim sistemlerinin kurulmasıyla orman içinde yeni tarım arazilerinin açılmasının önüne geçilerek kayıp önleniyor. Proje kapsamında 2009 yılından bu yana Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü fidanlıklarında 20 bin sığla fidanı üretildi, 13 hektarlık alanda koridor oluşturuldu ve bu alana 8 bin fidan dikildi. Ayrıca Köyceğizlilere, bahçelerine dikmeleri için 2 bin fidan dağıtıldı.
Kleopatra’nın Aşk İksiri Sığlayı Koruma Bilinci Oluşturuluyor
Dünyada sadece iki yerde yetişen ve Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın "aşk iksiri" ve parfüm olarak kullandığı sığla ağacının korunması amacıyla yürütülen “Sığlalar Geri Dönüyor” projesinin finali yapıldı.