Kleopatra'nin Güzellik Iksirinden Krem

Kleopatra'nin Güzellik Iksirinden Krem

Türkiye’de en yaygin Mugla’nin Fethiye, Köycegiz ve Marmaris ilçelerinde yetisen, dünyada da Honduras ve Güney Amerika’da yetisen sigla agacinin reçinesinden MSKÜ Bilimsel Arastirma Projesi çerçevesinde el kremi yapildi.

Antik Misir Kraliçesi Kleopatra’nin güzellik iksiri olarak da bilinen sigla reçinesi, halk arasinda mide ülseri, cilt sikilastirmasi, bronsit, balgam söktürücü ve astim tedavisinde kullaniliyor. Kozmetik ve ilaç sanayiinde kullanilan sigla reçinesinden simdi de organik sigla kremi elde edildi. Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Bilimsel Arastirma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafindan desteklenen ‘Su Bazli Sigla Kremi Üzerine Formülasyon Gelistirilmesi Projesi’nin tanitimi Yerkesik’teki Kozmetik Ürünler Uygulama ve Arastirma Merkezi’nde yapildi. Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Sirri Gürleyük’ün de katildigi programda yöre halkina ve Köycegiz Meslek Yüksekokulu Tibbi ve Aromatik Bitkiler Programi ögrencilerine egitim semineri de verildi.

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Köycegiz Meslek Yüksek Okulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü/Tibbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Yusuf Sicak, önce sigla yagi ve kullanim alanlari ile ilgili slayt esliginde bilgiler verdi. Doç. Dr. Sicak, sigla reçinesinin balgam söktürücü, astim ve bronsit rahatsizliklarinda, romatizma agirlari ve mide ülserinde halk arasinda yaygin olarak kullanildigini açikladi.

Yusuf Sicak, laboratuvar ortaminda su bazli sigla kremi yapimini da tatbiki olarak ögrencilere ve yöre halkina tanitti.

Mugla’da yetisen sigla bitkisinin Anadolu siglasi olarak adlandirilan bir tür oldugunu belirten Doç. Dr. Yusuf Sicak, “Tarihte birçok kullanimi aydinlatilmis, ülkemizde de kendiliginden yayilis gösteren, özellikle Fethiye, Marmaris ve Köycegiz bölgesinde yayilis gösteren bir endemik bitki türüdür. Bu projeyi baslarken ilk basta cilt tipi üzerlerine de etkinligini bildigim ayni zamanda daha çok merhem formatinda kullanilan bir ürünün kullanicilar bakimindan daha çok bir algisi ya görünümü, ya kokusu hos olsun diye bir ürün tercih edilir. Bu tercih nedeniyle bilimsel açidan uygun olmadan piyasaya sürülmesi çok uygun nitelikte degildir. Bu baglamda önce su bazli sigla kremi üzerine formülasyon gelistirilmesi ile basladim. Bu süreçte gelistirdigi 66 formülasyondan uygun olanlarin mikrobiyolojik testini, ardindan da stabilite testini gerçeklestirdim. Bunlar içeresinde en uygun formatta olani, insanlarin kullanabilecek nitelikte olani ürün güvenirlilik degerlendirme testini olusturmaya basladik. Piyasaya ürünün hem nemlendirici özelligi olan, hem de tedavi edici bakimindan Sigla’nin bilindik özellikleri olan antimikrobiyel, antibakteriyel özelligi. Yurt disinda ve ülkemizde yapilan çalismalarda ürünün içerdigi kimyasallardan dolayi cilt siklastirici özelligi oldugu bilinmekte. Zaten Kleopatra tarihte bunu ask iksiri olarak degerlendirmis. Kleopatranin güzelligine borçlu oldugu ürünlerden birisi de Sigla reçinesidir. Biz de Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Bilimsel Arastirma Projeleri biriminde çagrili projeye çikmis olan proje ile ben de su bazli Sigla kremi üzerine formülasyon gelistirme ile projem desteklendi. Çalismalarimin son asamalarinda projenin bir çiktisi olan Yerkesik yöre halkina bilgilendirme egitimi verilmesi ile çalismamizin son asamalarina geliyoruz. Aromaterapide yine kullanimi yaygin oldugu bilinir. Harici ürünler olarak bildigimiz aromaterapide, kozmetikte de parfüm sektöründe çok kullaniliyor. Dogal bir ürün oldugundan dolayi insanlarin tercih nedeni oldugunu görüyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile