Özellikle yaz sıcakları bastırmadan temizlenmesini tavsiye eden Ballıkaya, "Vatandaşlarımız, kavurucu sıcakların en rahatlatıcı çaresi olarak görülen ve neredeyse tüm yaşam alanlarında kullanılan klimaların periyodik bakımına, temizliğine ve konumlandırılmasına dikkat etmemesi durumda fazla enerji tüketiminden dolayı maddi kayıplara uğrayacağı gibi çeşitli hastalıklarla da karşı karşıya kalabilir." dedi.
Klima bakımının, aksatılmaması gereken önemli bir işlem olduğunun altını çizen Ballıkaya, "Bakım masrafından kaçan birçok vatandaşımızın cebinden, gerek yaz boyunca ortaya çıkan arızalar sebebiyle gerekse fazla enerji tüketiminden dolayı daha fazla para çıkmaktadır. Ayrıca klimaların sebep olduğu lejyoner hastalığı, bir çeşit zatürredir. Bunu yapan mikroplar, bakım ve temizliği yapılmayan klimaların filtrelerine yerleşip kolonize olarak havaya yayılmakta ve solunum yoluyla bulaşmaktadır. Özellikle yaşlı ve çocukları daha çok etkilemektedir." şeklinde konuştu.
Vatandaşlar tarafından çoğu zaman önemsiz zannedilen klima bakımının, kavurucu sıcaklarda ortaya çıkabilecek birçok problemi ortadan kaldıracağını bildiren Umut Barış Ballıkaya, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Yaşanan ve çalışılan ortamlardaki klimalar vasıtasıyla soğutmak ya da ısıtmak amacıyla dolaştırılan hava, sağlığı doğrudan etkilemektedir. Çalışma prensibinden dolayı ortam havasında bulunan mikroorganizmaların, klima içinde uygun sıcaklık ve nem ortamında üreyebilme şartları oluşur. Klimanın fanı vasıtasıyla ortama gönderilen havanın bakteri, mantar ve küfler gibi zararlı canlılardan tamamen arındırılması gerekir. Bunun için en fazla 15 günde bir hava filtresinin temizlenmesi, yaz ve kış mevsimlerine girmeden önce de uygun kimyevi temizleyicilerle iç ünite ve serpantinlerinin yıkanması başta olmak üzere bütün periyodik bakımlarının yapılması gerekir. Bunun yanında enerjinin gün geçtikçe pahalı hale gelmesi, klimadan en yüksek performansı elde etmemiz gerçeğini ve gereğini ortaya çıkarmıştır. Periyodik bakım, aynı zamanda klima serpantinlerde ısı transferinin rahat olmasını, bu da enerji tasarrufuna ve istenen konfora daha kısa sürede ulaşılmasını sağlar. Filtre temizliğiyle yapılan hafif bakım, klimanın performansını arttırır ancak daha sağlıklı bir hava teneffüs edebilmemiz için yılda en az iki defa, yaz ve kışa girerken yetkili servislerce ayrıntılı bakım yapılması gerekir. "
Klima Bakımı İçin Kavurucu Sıcakları Beklemeyin
Makine mühendisi ve enerji uzmanı Umut Barış Ballıkaya, ev ve işyerleriyle arabaların vazgeçilmez ihtiyaçları haline gelen klimaların bakımının zamanında yapılmasını önerdi.