Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi ve İş-Kur işbirliğiyle düzenlenen Manisa Bezi Dokuma Kursu’nun finali defile ve sergiyle yapıldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sitesi Lale Salonu’nda yapılan defileye Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Şube Müdürü Adem Gökçe, Türk Kadınlar Konseyi Başkanı Mübeccel Kafkaslı, kursiyerler ve çok sayıda kadın katıldı.
Defilede abiyeler, günlük kıyafetler, hac kıyafetleri ve sünnet kıyafeti görücüye çıkarken, defilenin finali ise 10 metre Manisa bezinden 1 haftada dokunan gelinlikle yapıldı. Kursiyer Nilgün Günel tarafından dokunan şık ve sade gelinlik defileyi izleyenler tarafından büyük alkış aldı. Defilenin sonunda mankenler ellerindeki Türk Bayraklarıyla 10. Yıl Marşını salondakilerle birlikte söylerken, kursu başarıyla tamamlayan 20 kursiyere sertifikaları verildi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle açılan kursta 7 aylık bir eğitim alan ve dokuduğu sünnet kıyafeti ve gelinlikle ilgi odağı olan kursiyer Nilgün Günel, gelinliği 10 metre Manisa bezinden 1 haftada dokuduğunu belirterek, “Acemi olduğumuz için bir hafta sürdü. Elimiz alıştığı zaman bir günde iki buçuk metre dokunabiliyor. İmkan verilirse tezgah açabilirim. Belediye bu kadar arkamızda durdu. İnşallah bir işyeri açarlarsa devam etmek istiyorum” dedi.
Kurs öğretmeni Fatma Özkahraman ise hem düzenlenen kurs hem de Manisa bezi hakkında bilgi verdi. Özkahraman, “Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Halk Eğitim Merkezi ve İş-Kur işbirliğiyle açmış olduğumuz kursumuzda 20 kursiyerimizi yetiştirdik. 7 ay boyunca eğitimimiz oldu. Gelinlik de dahil 6 tane abiyemiz, diğer günlük kıyafetler tamamı 50 tane olarak hazırlandı. Aşağıdaki sergimizde de çok sayıda çeşidimiz var. Ev dekorasyonu olarak perde, mefruşat, masa örtüsü, çanta, sehpa örtüleri, fularlar, şallar, gelinlik, bir kına gecesi kıyafeti, iki bindallı, sünnet kıyafeti, hac kıyafeti, günlük kıyafetlerimiz, deniz kıyafetlerimiz gibi çeşitler var” diye konuştu.
’Klimalı’ gelinlik
Manisa bezinin en büyük özelliğinin klima özelliği olması olduğunu kaydeden Özkahraman, “650 yıllık Manisa bezini Manisa Büyükşehir Belediyemiz yeniden hayata kazandırdı. Bunu canlandırdıktan sonra günümüz modelinde ne gidecekse her alanda nasıl kullanıldığını halkımıza göstermek istedik. Manisa bezinin yapısında ipekle pamuk bir arada kullanılır. Pamuk, özel büküme gittiği için likralı özelliği kazanıyor ve yıkandığında çekerek, ipek salma yapıyor. Beze klima özelliği veriyor. En büyük özelliği de o. Her alanda kullanılıyor olması da çok güzel bir durum. Gelinliğimiz klimalı gelinlik” dedi.
Manisa bezinden yapılan yaklaşık 500 farklı çeşit ürünün yer aldığı serginin ise 18 Kasım tarihine kadar Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi Fuayesi’nde ziyarete açık kalacağı öğrenildi.
'Klimalı' Gelinlik Büyüledi
650 yıllık bir geçmişe sahip, serinletici özelliği olan ’Manisa bezi’nden dokunan gelinlik görücüye çıktı. 1 haftada 10 metre Manisa bezinden dokunan gelinlik ’klima’ özelliği ve şıklığıyla büyüledi.