KMTSO Baskani Buluntu Açiklamasi 'Hedefimiz 1 Milyar Dolarlik Ihracat Rakamini Görmek'

KMTSO Baskani Buluntu Açiklamasi 'Hedefimiz 1 Milyar Dolarlik Ihracat Rakamini Görmek'

Kahramanmaras Ticaret ve Sanayi Odasi (KMTSO) Baskani Mustafa Buluntu, “Bu seneki bu kayiplarimiza ragmen insallah hedefimiz 1 milyar dolar seviyesinde ihracat rakamlari ile sehrimizi taçlandirmak olacaktir” dedi.

Kahramanmaras’ta 6 Subat’ta meydana gelen depremlerin bölgedeki esnaf, fabrikalar ve sanayi üretimi üzerindeki yikici etkiler birakirken, ‘Asrin felaketi’ olarak nitelendirilen depremler Kahramanmaras sanayisini olumsuz yönde etkilerken yaklasik yüzde 35’lik bir ihracat kaybinin yasanmasina neden olmustu.

Depremin üzerinden geçen 7 aylik süre sonrasi sehir genelinde sanayiler saralarini sararken, üretimde ise tekrardan hareketlenme yasaniyor. Kahramanmaras’in deprem sonrasi yasanan üretim potansiyelinin arttigini dile getiren KMTSO Baskani Mustafa Buluntu, “Ekonomimiz su anda toparlanma seviyesinde ama bu birden bire olacak gibi degil. Hem küçük sanayi sitemiz olsun hem de organize sanayi bölgelerimiz olsun yara ve hasarlar sarilmaya baslandikça Kahramanmaras ekonomisi de eski sasali günlerine dönecektir” diye konustu.



“Yüzde 35’lik ihracat kaybimiz var”

Yasanan depremler sonrasinda üretimde yasanan aksamalardan dolayi Kahramanmaras ihracatinda düsüsler oldugunu ifade eden Buluntu, “Kahramanmaras depremlerim merkez üssü bir sehir. Depremden dolayi da dogal olarak üretimsel faaliyetlerde kayiplar yasandi. Agustos ayi ihracatina baktigimiz zaman yüzde 32’lik bir düsüsümüz var. Yani yaklasik 124 milyon dolardan 86 milyon dolar seviyelerine düsmüs bir vaziyette asagi yukari. 2022 yili ile 2023 yilinin Ocak ve Agustos ayarini degerlendirdigimizde de yaklasik yüzde 35’lik bir ihracat kaybimiz var. 995 milyon dolardan 647 milyon dolar seviyesine düsmüs bir vaziyette. Tekstil ve çelik mutfak esyalari sektörü ve organize sanayi bölgelerimizde de depremden dolayi üretimde yasanan aksamalardan dolayi ihracat düsüsü meydana geldi” dedi.



“Yaralar sarildikça Kahramanmaras ekonomisi sasali günlerine dönecek”

KMTSO olarak sanayi alaninda çok ciddi hamleler yaptiklarini söyleyen Buluntu, “Kahramanmaras 5 tane aktif organize sanayisi olan yaklasik 10 organize sanayi bölgesine sahip güçlü bir sanayi kenti. Depremde çok ciddi ve agir hasar almasina ragmen en hizli toparlanan sehirlerden bir tanesi. Burada sanayi kültürüne sahip olmasi, yogun bir sanayilesmenin olmasi bu sehir açisindan çok önemli. Depremin ilk anindan itibaren hem küçük sanayicilerimiz olsun hem ticaret erbaplarimiz olsun kendi is yerleri ile alakali çok ciddi inisiyatifler almislardir ve is yerlerini de ayaga kaldirmak için çok ciddi çaba ve gayret içerisindeler. Biz de KMTSO olarak 6 Subat tarihinden itibaren tamimiyle sahada küçük sanayi esnaflarimiza yönelik çok ciddi hamleler yaptik. Ekonomimiz su anda toparlanma seviyesinde ama bu birden bire olacak gibi degil. Hem küçük sanayi sitemiz olsun hem de organize sanayi bölgelerimiz olsun yara ve hasarlar sarilmaya baslandikça Kahramanmaras ekonomisi de eski sasali günlerine dönecektir” ifadelerini kullandi.

“Hedefimiz 1 milyar dolarlik ihracat”

Kavlakli Organize Sanayi bölgesinin son durumu hakkinda da bilgi veren Buluntu, sunlari dile getirdi:

“Kavlakli Organize Sanayi Bölgemiz, depremde en az hasar alan organize sanayi bölgemiz. Ama bunda bile yaklasik yüzde 20 hem üretimde hem de is gücü olarak kaybimiz var. Verilere baktigimiz zaman yaklasik 2 bin 300 kisi gibi kaybimiz var. Bu sanayi bölgesi hizli sekilde toparlanan bir sanayi bölgemiz. Tekstil ve çelik mutfak esyalarinin yogun üretildigi sanayi bölgesi. Buna ragmen de çok hizli toparlanan bir sanayi bölgemiz. Biliyorsunuz ki Kahramanmaras 2022 yilini 1 buçuk milyar dolarlik ihracatla kapatmis ve 30 milyon dolar islem hacmine sahip bir sehirdi. Bu seneki bu kayiplarimiza ragmen insallah hedefimiz 1 milyar dolar seviyesinde ihracat rakamlari ile sehrimizi taçlandirmak olacaktir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile