Kmü’de Helal Gıda Konferansı

Kmü’de Helal Gıda Konferansı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde “Helal Gıda“ konulu bir konferans düzenlendi.


Gıda Mühendisliği Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen ve sunumunu Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selman Türker’in yaptığı konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, enstitü ve yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Türkiye’de helal gıda ile ilgili ilk çalışmaların 2007-2008 yıllarında başladığını kaydeden Prof. Dr. Selman Türker, helal gıda konusunda çalışma yaparken İslam hukuku, tıp, biyoloji, veterinerlik, kimya, ziraat gibi bilim dallarından faydalandıklarını belirtti.

Kur'an-ı Kerim’in ısrarla temiz ve helal gıda üzerinde durduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Türker, “İslam, insanın yediği yiyeceklerin helal, tayyip ve sağlıklı olmasını emreder” diye konuştu.

Prof. Dr. Türker helali ve haramı belirlemenin yalnızca Allah ve peygamberinin yetkisinde olduğunu belirterek helal gıdayı, İslam dini kurallarına göre yenilmesine ve içilmesine izin verilen yiyecek ile içeceklerin tümü’ olarak tanımladı.

Üç semavi din olan Musevilik, Hıristiyanlık ve İslam’da helal ve haram gıdalar bulunduğunu belirten Prof. Dr. Türker, helal gıda sertifikası bazında en yaygın sertifikanın Musevilere ait “Koşer Gıda” sertifikası olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Türker, Müslüman ülkelerinde esas alınan helal gıda sertifikanın ise SMIIC (İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü) olduğunu söyleyerek ürünlerin bu sertifikayı almaları için dini kurallara uygun, temiz ve hijyenik, sağlığa zararlı olmama ve belgelendirilmiş olma koşullarını taşıması gerektiğini sözlerine ekledi.

İslam dinine göre helal ve haram gıdaları hayvansal gıdalar, içecekler, bitkiler gibi kategorilere ayıran Prof. Dr. Türker, hayvansal haram gıdalara ‘ölmüş hayvan, domuz eti, Allah’tan başkası adına kesilen hayvan’, içeceklere ‘sarhoşluk veren içecekler ile alkol’, bitkilere de ‘zehirli bitkiler’i örnek gösterdi. Dünya üzerinde 112 ülkeye yayılmış 1.8 milyar Müslüman tüketici potansiyeline sahip helal gıda pazarının yıllık 150 milyar dolarlık işlem hacmine sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Türker, eğer gerekli çalışmalar yapılırsa bu pazarın 860 milyar dolara ulaşabileceğini kaydetti.

Konferans Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen’in Prof. Dr. Selman Türker’e plaket sunmasıyla sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile