KMÜ'de Özel Ihtiyaçli Çocuklara Yönelik Tarim Ve Doga Uygulamalari Projesi

KMÜ'de Özel Ihtiyaçli Çocuklara Yönelik Tarim Ve Doga Uygulamalari Projesi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ)’nde özel ihtiyaçli ögrencilerin doga, tarim, hayvancilik ve günlük yasam ile ilgili becerilerini gelistirilmesine yönelik proje imzalandi.

KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tibbi ve Aromatik Bitkiler Programi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Temiz’in TÜBITAK 4008 “Tarim Engel Tanimaz-2: Özel Ihtiyaçli Çocuklarla Geleneksel Tarim ve Doga Uygulamalari” adli projesi sona erdi. Özel ihtiyaçli ögrencilerin sosyal, akademik ve günlük yasam becerilerinin gelismesi, sosyal uyum ve geçis süreçlerinin desteklenmesi amaciyla hazirlanan proje ile ögrenciler bir hafta boyunca 7 farkli etkinlikle doga, tarim, hayvancilik ve günlük yasam ile ilgili becerilerini gelistirdi. Karaman Dereköy’de küçükbas hayvan otlatma, doga yürüyüsü ve gözlemi ile baslayan proje, tulum peyniri ve yogurt yapimi ile devam etti. Ev tipi yogurtlari mayalayan çocuklar ardindan sirden (sirdan) mayasi ile tulum peyniri yaparak Karaman yöresinde siklikla tüketilen deri peyniri basmayi ögrendi. Avgan Yaylasinda yer alan bir bahçeden elleriyle lezzetli ve dogal çilekleri toplayan özel ihtiyaçli çocuklar, KMÜ uygulama mutfaginda topladiklari çileklerin reçellerini yaparak ailelerine götürdü. Dogal atiklarin geri dönüstürülmesinin önemini kavrama amaciyla düzenlenen diger bir etkinlikte çocuklar solucan gübresi üretim asamalarini yerinde görme imkani buldu.

Rektör Gavgali’dan ögrencilere tesekkür belgesi

Üniversitenin uygulama mutfaginda ekmek ve pizza yapimi etkinligine katilan çocuklar, yaptiklari pizzalari KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgali’ya ikram etti. Rektör Gavgali, ögrencilere tesekkür ederek, projeye katilan özel ihtiyaçli ögrencilere ve egitmenlere tesekkür belgelerini verdi. Proje aricilik ve aromatik bitki yetistirme ve esans yapimi etkinlikleri ile tamamlandi. Seffaf mikadan ari kovani yapan ve ari kiyafetleri giyen çocuklar minik ve çaliskan arilarin bal yapimini yakindan tanima firsati buldu. Son etkinlikte ise lavanta ve biberiye fideleri KMÜ yerleskesi içerisinde toprakla bulusturuldu. Ögrenciler ayrica esans yapimi etkinligi ile kendi kokularini yapti. 5-11 Haziran tarihleri arasinda gerçeklesen proje ile ögrenciler bir hafta boyunca doyasiya eglendi.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Mehmet Ali Temiz etkinliklerin sona ermesinin ardindan yaptigi açiklamada, “Oldukça verimli bir projeyi hayata geçirmenin mutlulugunu yasiyoruz. Üniversitemizin bütün imkanlarindan yararlanmamizi saglayan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Gavgali basta olmak üzere Prof. Dr. Münir Oktay ile Prof. Dr. Nevzat Aydin’a, Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Oktay Talaz’a ve proje paydasimiz Karaman Özel Egitim Uygulama Merkezi Müdürü Barbaros Orman ile projeye destek veren herkese sükranlarimizi sunuyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile