Üniversitenin akademik birim yöneticileri ve idari personeline yönelik olarak farkli tarihlerde çevrim içi ve yüz yüze düzenlenen egitim semineri KMÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Candan tarafindan verildi.
Seminerin açilis konusmasini yapan Rektör Prof. Dr. Namik Ak, protokolün tanimindan bahsederek, “Protokol, kamusal alan ve sosyal yasamda düzenlenen etkinliklerde, resmi is iliskilerinde, resmi yazismalarda, resmi görüsme ve toplantilarda yöntem ve biçim yönünden uyulmasi ve uygulanmasi gereken kurallar bütünüdür.” dedi.
"Usul esastan önce gelir"
Rektör Namik Ak, kurumsal temsilin yani sira bireysel temsilin de önem arz ettigine vurgu yaparak “Bireysel temsil ögesi olarak kilik kiyafet, davranis ve konusma etkili unsurlardir. Kamusal ve sosyal yasamda protokol, saygi ve nezaket kurallarinin bilinmesi ve bunlara uygun hareket edilmesi yöneticilerin önemli sorumluluklardan birisidir. Hem kurumlar arasi iliskilerde hem de ast-üst iliskileri basta olmak üzere kurum içi iliskilerde, uyulmasi ve uygulanmasi gereken yönetsel ve sosyal davranis kurallarinin bilinmesi ehemmiyet tasimaktadir” seklinde konustu.
Rektör Namik Ak, kamuda hizmet sunan yöneticilerin ve kamu görevlilerinin halkla iliskileri yürütürken gerekli kurallari bilmelerinin büyük bir önem tasidigini ifade ederek ’usul esastan önce gelir’ sözünü hatirlatti. Rektör Namik Ak, "Programimizin, kurumumuzun imajinin daha da iyi hale getirilmesine vesile olmasini ümit ediyorum.” diyerek konusmasina son verdi.
"
Nezaket kurallari, çagimiz insani için vazgeçilmez bir hal almistir"
Açilis konusmasinin ardindan "Protokol ve Sosyal Davranis Kurallari" adli egitim seminerini veren Doç. Dr. Hakan Candan, "Yakin geçmiste sosyetik bir zümre davranisi olarak görülen nezaket kurallari, çagimiz insani için vazgeçilmez bir hal almistir" diyerek sözlerine basladi.
Doç. Dr. Candan, protokol ve sosyal davranis kurallarinin insanlarin toplu yasamaya baslamalariyla hayatimiza girdigini ifade ederek eski çaglarda insanlarin çadira girerken mizraklarini disarida birakmalarinin nezaket geregi oldugunu, tarihi çok eskilere dayanan el sikismanin da kisilerin birbirlerine zarar vermeyeceklerini gösteren ve günümüze kadar gelen bir davranis sekli oldugunu vurguladi. Doç. Dr. Candan görgü, terbiye, nezaket, zarafet gibi kavramlara da açiklik getirerek sunlari söyledi: "Görgü, toplumlarin tarihsel süreçte gelistirdikleri saygi ve incelik kurallaridir; toplumsal davranislari kabul edilebilir sinirlar içine alir, uygarlik düzeyinin göstergelerinden biridir. Terbiye, kisilerin görgü kurallarina göre egitilmeleri ve bu kurallara uyum göstermede aliskanlik olusturmalaridir. Nezaket, kisinin aldigi terbiye sonucu ölçülü, hosgörülü, saygili, barisçi ve dürüst davranmasi iken zarafet, kisinin sosyal yasamindaki tutum ve davranislariyla çevresinde biraktigi hos etkidir."
"Protokol, saraylarda ve mabetlerde dogmustur; sayginligin koruyucusudur"
Doç. Dr. Candan, protokol kavraminin da önemine dikkat çekerek "Protokol, saraylarda ve mabetlerde dogmustur. Devlet ve diplomasi törenlerinde, resmi iliskilerde tesrifat ve öncelikler bakimindan uygulanmasi gereken kurallar bütünüdür. Protokol ayni zamanda bireysel, kurumsal ve ulusal sayginligin koruyucusudur" dedi.
Doç. Dr. Candan, ’öndegelme hakki’ anlamina gelen protokol sirasinin hukuksal statü ve hiyerarsik yapidan dogdugunu ifade ederek arastirmalara göre is yasaminda bir yöneticinin basarisinin yüzde 33 kisiligi, yüzde 33 is bilgisi, yüzde 34 oraninda da protokol ve temsil niteligiyle ilgili oldugunu dile getirdi. Denklik, karsiliklilik (mütekabiliyet), islem esitligi, makam gibi kavramlar üzerinde de duran Doç. Dr. Candan, imaj kiricilar hakkinda açiklamalarda bulundu. Ilk izlenim anlamina gelen imajin, kisiler arasinda ilk 30 saniye ile 4 dakika arasinda olustugunu söyleyen Candan, "Imajin yüzde 55’ini görünüm ve beden dili, yüzde 38’ini konusma ve ses tonu, yüzde 7’sini de ne söylendigi olusturur" diye konustu.
""Argonun siradanlastigi ve normallestigi bir dönemdeyiz"
Doç. Dr. Candan, hem kadinlar hem de erkekler için bakimsizlik, uygun olmayan kilik kiyafet, taki ve dövme gibi unsurlarin basta gelen imaj kiricilar oldugunu belirterek argo konusmanin da son derece tehlikeli bir mayin tarlasi oldugunu söyledi.
"Argonun siradanlastigi ve normallestigi bir dönemdeyiz" diyen Candan, argo konusmanin kisiyi olumsuz etkiledigini aktardi. Protokol kurallarina uymanin ve ast-üst iliskilerine dikkat etmenin hayati önemde olmakla birlikte astlarin görüs ve düsüncelerini rahatlikla ifade edebilmesinin günümüzün demokratik degerleri açisindan elzem oldugunu belirten Candan, örgütsel demokrasinin egemen olmadigi kurumlardan basari çikmayacagini söyledi.
Doç. Dr. Candan, sözlerini Hazreti Peygambere ait olan "Nezaket hangi seyde bulunursa onu mutlaka süsler; hangi seyden de çekilip alinirsa onu eksik ve kusurlu yapar." hadisiyle tamamladi.
Program, plaket takdiminin ardindan sona erdi.
KMÜ'de Protokol Ve Sosyal Davranis Kurallari Egitimi Verildi
Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörlügü tarafindan "Protokol ve Sosyal Davranis Kurallari Egitimi" düzenlendi.