KMÜ'de Yunus Emre Okumalari Devam Ediyor

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Egitim Fakültesi ile Dil ve Edebiyat Ögrenci Toplulugu tarafindan çevrim içi düzenlenen "Yunus Emre Okumalari" devam ediyor.

Yönlendiriciligini Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Idris Nebi Uysal’in yaptigi program, Dil ve Edebiyat Toplulugu Baskani Kahraman Sirin'in Prizrenli sair Zeynel Beksaç'in "Dilim Yunus, Usum Yunus Der" baslikli siiri okumasiyla basladi.

Programda ilk olarak söz alan Prof. Dr. Uysal selamlama konusmasi yaparak Yunus Emre ve Türkçe Yili etkinliklerinden söz etti.

Uysal, Dil ve Edebiyat Toplulugu üyelerinden olusan ve YUNUFEST adini verdikleri bir ekiple "Yunus Emre Okumalari" programini TEKNOFEST 2021 elemelerine tasidiklarini ve ön elemeyi geçerek final degerlendirmelerine katilma hakki elde ettiklerini belirtti.

Programin dokuzuncu hafta konugu Recep Tayyip Erdogan Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu, yakin zamanda Kütahya'da bulunan Yunus Emre Divani Vahitpasa Nüshasi hakkinda bilgi verdi.

Tavukçu Kahire’de 1492 tarihinde yazilan nüshanin nasil bulundugunu ve özelliklerini anlatarak yazmadaki siirler hakkinda bilgiler verdi. Divan nüshalarinin nasil olustugu üzerinde de duran Prof. Dr. Tavukçu mevcut Divan nüshalarindan da örnekler verdi.

Tavukçu konusmasinin son bölümünde Yunus Emre’nin diger eseri olan Risâletü’n-Nushiyye’nin içeriginden bahsederek, "Risaletü’n-Nushiyye nasihatler kitabi olmasindan dolayi Yunus Emre’nin diger eserlerine benzemiyor. Yunus’un son dönem metinlerinden oldugu için de ayrica çok kiymetlidir. Yunus Emre Risâletü’n-Nushiyye’yi sayilarla, teshislerle maksadina uygun olarak ve çok basite indirgeyerek herkesin anlayabilecegi sekilde yazmistir; üst düzey kitleyi hedeflememis, dinî terbiye görmemis insanlar için yazmistir." dedi.

Program katilimcilarin sorularinin cevaplandirilmasinin ardindan sona erdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile