KMÜ'lü Akademisyenlerden Çiftçilere Budama Egitimi

KMÜ'lü Akademisyenlerden Çiftçilere Budama Egitimi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Hassas Tarim Uygulamalari ve Yenilikçi Isleme Teknolojileri Koordinatörlügü (HASTUYIT) tarafindan ‘Meyvecilikte Budama Egitimi’ düzenlendi.

Karaman Il Tarim ve Orman Müdürlügü is birligiyle gerçeklestirilen egitime Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Nevzat Aydin, üniversite personeli, ögrenciler ve çiftçiler katildi.

Programin açis konusmasini yapan HASTUYIT Koordinatörü Prof. Dr. Yalçin Coskuner, koordinatörlügün kurulus amaci ve faaliyetlerine deginerek, Karamanli üreticilerin talepleri dogrultusunda yeni egitimlerin düzenlenebilecegini ifade etti.



“Meyvecilikte budama bir sanattir”

Egitimde KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Ögretim Üyesi Said Efe Dost ve Dr. Ögretim Üyesi Yilmaz Sesli, meyvecilikte dal ve göz özellikleri ile agaçlarin dikimi, terbiye sistemleri ve budama teknikleri konularinda bilgiler aktardi. Egitimde, dikim ve terbiye sistemlerini açiklayarak kullanilan agaç ve çeside uygun terbiye sisteminin kullanilmasi gerekliligini vurguladi. Budamanin bir sanat oldugunu belirten ögretim üyeleri, yanlis tekniklerle yapilan budama uygulamalarinin meyve veriminde önemli kayiplara neden olabileceginin altini çizdi. Budama uygulamalarinin bilinçli bir seklide geçeklestirilmesi için faaliyetlerin kurumsal bir yapi kazanmasi ve nitelikli bir is kolu haline dönüstürülmesinin gerektigi de egitimde vurgulandi.

Teorik ve uygulamali bir sekilde gerçeklestirilen egitimin son kisminda egitmenler Dr. Ögretim Üyesi Said Efe Dost ve Dr. Ögretim Üyesi Yilmaz Sesli, üniversite yerleskesi içerisinde yer alan meyve bahçesinde uygulamali olarak katilimcilara budama tekniklerini göstererek uygulama imkani sundu.

‘Meyvecilikte Budama Egitimi’ katilimcilara belgelerinin takdim edilmesinin ardindan sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile