Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Knidos'tan götürülen eserleri geri almakta kararlı olduklarını ve bu amaçla Kültür ve Turizm Bakanlığına yeniden başvuracaklarını söyledi.
Knidos'tan çıkarılan eserlerin Marmaris ve Bodrum müzeleriyle ODTÜ ve Selçuk Üniversitesinin depolarında yer aldığını belirten Uçar, bu durumun Datça için kabul edilemez bir kayıp olduğunu bildirdi.
Uçar, Kültür ve Turizm Bakanlığına daha önce de başvuruda bulunduklarını ancak "küçük müzelerin kapatılarak birleştirme yoluna gidileceği" gerekçe gösterilerek Bakanlığın bu taleplerini reddettiğini anlattı.
Marmaris ve Bodrum'daki müzelerin halen kapanmadığına dikkati çeken Uçar, Knidos'tan götürülen binlerce tarihi eseri geri almakta kararlı olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Knidos'tan çıkarılan eserler bu gün Marmaris ve Bodrum müzeleri ile Selçuk ve ODTÜ üniversitelerinin depolarında yer alıyor. Belediye olarak bu eserlerin Datça'ya getirilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığına yazışmalar yaptık şu ana kadar herhangi bir gelişme olmadı. Biz Datça'dan çıkan eserlerin burada sergilenmesi konusunda kararlıyız. Tekrar yazışmalarımızı yapacağız. Kesinlikle, Marmaris'te ve Bodrum'daki gibi bir müzeyi Datça'ya da kazandırmak için mücadelemiz devam edecek."
-"Müze yeri hazır"
Reşadiye Mahallesi Uçurtma Tepesi'nde bulunan 20 hektarlık alanın müze yeri için belirlediklerini aktaran Uçar, "Datça'mızın kentsel sit olarak planlanan iki yerleşim alanı mevcut. Bunlardan birisi Reşadiye bir diğeri ise Eski Datça Mahallesi. Eski Datça Mahallesi yapılarıyla bugün insanların ziyaretçi akınına uğrayan bir yer. Bunun aynısını Reşadiye'ye de taşımak istiyoruz. Reşadiye'nin her bir alanı kentsel sit gibi planlansa da bir kentsel sit görünümü yok. Buraya da müze yaparak geliştirip kentsel sit dokusuna ve müzeye sahip olmasını istiyoruz" diye konuştu.
Eski ve yeni Knidos'tan şu ana kadar çıkarılan binlerce eser olduğuna dikkati çeken turist rehberi ve Datça Belediyesi kültür birimi görevlisi Osman Akın ise özellikle yeni Knidos'tan çıkarılan eserlerin önemli bir bölümünün İngiltere'de olduğunu ifade etti.
Akın, 1855 yılında Datça'dan götürülen Knidos Aslanı ve Knidos Demeteri heykellerinin halen Londra'daki British Museum'da sergilendiğini belirterek, "Ancak daha acı olan bir şey var ki şu anda eski ve yeni Knidos'tan çıkan eserler de Datça'da değil. Bodrum ve Marmaris Müzesi'ne Datça'dan giden çok sayıda tarihi eser ziyaretçilerini kabul ediyor. Aynı zamanda eski Knidos'u kazan ODTÜ ekibinin ve yeni Knidos'u kazan Selçuk Üniversitesi ekibinin bulguları da bu iki üniversitenin depolarında tasnif edilmiş olarak bekliyor" dedi.
- "1855 yılında gemiyle götürüldü"
Knidos Aslanı ve Knidos Demeteri heykellerinin Datça'ya ait olduğunun insanların hafızasında yer alması için eserlerin kopyalarını yaptırdıklarını vurgulayan Akın, heykellerin orijinalleri hakkında ise şunları söyledi:
"British Museum dünyanın en önemli arkeolojik müzesi olarak kabul ediliyor ve bir numaralı giriş kapısında sizi Knidos'tan götürülmüş olan antik aslan heykeli karşılıyor. 8 metrelik 11 tonluk tek parça mermerden yontulma devasa bir heykel. Oldukça önemli bir eser. Amiral Conon yönetiminde büyük bir deniz savaşını kazanan Knidoslular, zaferin anısına bu heykeli yaptırıyorlar. Heykel, 1855 yılında İngiliz subay-arkeolog Sir Charles Newton tarafından bir savaş gemisine yüklenerek götürülüyor. Aslan heykeli gibi Knidos'tan İngiltere'ye götürülmüş olan Demeter Heykeli de bu coğrafyaya ait. Bunlar yurt dışındaki çok önemli değerlerimiz. Biz bunların da kentimize kazandırılmasını istiyoruz. Bu amaçla çalışma başlattık."
Knidos, Eserlerini Bekliyor
Datça Belediyesi, Knidos Antik Kenti'nde bulunan ve İngiltere'deki "British Museum" da sergilenen "Knidos Aslanı" ve "Knidos Demeteri" heykelleriyle Marmaris ve Bodrum Müzelerindeki eserleri ilçeye yeniden kazandırmak için çalışma başlattı.