Koalisyon görüşmeleri için maraton başlıyor

Koalisyon görüşmeleri için maraton başlıyor

Hükümet kurma çalışmalarının startını verecek olan Meclis Başkanlık Divanı bu hafta belli olacak. Danışma Kurulu üye sayısı belirlenecek. Ardından Genel Kurul’da isimlerin oylanmasıyla Divan oluşturulacak. 45 günlük takvim de başlayacak.

Siyaset gündemi sıcak bir haftaya hazırlanıyor. Hükümet kurma çalışmalarının startını verecek olan Meclis Başkanlık Divanı bu hafta belli olacak. Yarın Danışma Kurulu TBMM Başkanı İsmet Yılmaz Başkanlığında toplanarak Meclis'te grubu bulunan partilere düşecek olan üye sayısını belirleyecek. Ardından Genel Kurul'da isimlerin oylanmasıyla Divan oluşturulacak. 45 günlük hükümet kurma çalışması da Divan'ın belirlenmesinden sonra başlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini öncelikle Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na vermesi bekleniyor.

Gözler Başkanlık Divanı'nda

Siyasi partiler koalisyon seçenekleriyle ilgili çalışma yürütürken, gözler Meclis Başkanlık Divanı'na çevrildi. Yarın(Salı) Danışma Kurulu Meclis Başkanı İsmet Yılmaz başkanlığında toplanarak siyasi partilere düşen üye sayısı ve görev dağılımını belirleyecek. Meclis İçtüzüğü'ne göre, Başkanlık Divanı Meclis Başkanı, TBMM Başkanvekilleri, idari amirleri ve katip üyeleri olmak üzere 15 üyeden oluşuyor ancak siyasi partilerin uzlaşması halinde Meclis başkanvekili sayısı değişmese de, idare amiri ve katip üye sayısı artırılabiliyor. Ak Parti, CHP ve HDP'nin Divan'ın 18 üyeden oluşması konusunda anlaştığı ancak MHP'nin, HDP ile eşit sayıda üye almasına neden olacağı için bu rakama itiraz ettiği belirtiliyor. Divan'ın 18 üyeden oluşması halinde AK Parti'ye 8, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye 3'er üyelik düşecek. MHP oy sayısının daha fazla olduğu gerekçesiyle Divan'ın 17 üyeden oluşması, HDP'ye 2 üye verilmesi gerektiğini savunuyor. Danışma Kurulu yarınki toplantısında üye sayısı ve dağılımını netleştirecek. Uzlaşma sağlanması halinde isimlerin Perşembe gününe kadar Genel Kurul'da okunması ve milletvekillerinin işaret oyuyla seçimin tamamlanarak Divan'ın oluşması bekleniyor.

Öncelikli gündem tezkere

Başkanlık Divanı'nın belirlenmesi halinde Meclis Genel Kurulu tatile girmeyerek Lübnan tezkeresi ve RTÜK'te boşalacak üç üye için seçim yapacak. Tezkere, Lübnan'da BM Geçici Görev Gücü(UNIFIL) kapsamında bulunan Türk askerinin görev süresinin bir yıl uzatılması hakkında hükümete yetki verilmesini öngörüyor. Meclis'in bu çalışmanın ardından tatile girmesi, koalisyon hükümeti kurulması halinde ise güvenoyu için olağanüstü toplanması bekleniyor.

Koalisyon startı verilecek

Melis Başkanlık Divanı'nın belirlenmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 45 günlük sürede hükümetin kurulması için görev verecek. Öncelikle Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na görev verilmesi bekleniyor. HDP ile koalisyonu düşünmeyen Davutoğlu'nun, CHP ve MHP ile koalisyon görüşmesi yapacağı belirtiliyor. Koalisyon çalışmalarını yürütmek üzere bir komisyon kuran Ak Parti, CHP ve MHP'nin koalisyon ilkelerini de incelemeye aldı.

Muhalefetin kırmızı çizgileri

CHP tabanı Ak Parti ile koalisyona sıcak bakmıyor ancak parti yönetiminin büyük bölümü ilkelerde uzlaşılması halinde koalisyona girilmesinden yana. CHP'nin açıkladığı 14 ilkenin yanı sıra milli eğitim, dışişleri, ekonomi gibi bakanlıkları da koalisyon görüşmelerinde kırmızı çizgi olarak ortaya koyacağı kaydediliyor. Koalisyon yerine erken seçim seçeneği üzerinde duran MHP'nin ise koalisyon görüşmelerinde ‘olmazsa olmaz' dediği üç şart arasında Cumhurbaşkanının anayasal çizgide kalması, 17-25 Aralık soruşturmalarının üzerine gidilmesi ve çözüm sürecinin sona erdirilmesi yer alıyor.

KOALİSYON OLMAZSA ERKEN SEÇİM

Ak Parti'nin hükümet kuramaması halinde Cumhurbaşkanı CHP'ye görev verecek. Ancak MHP'nin, CHP ile koalisyon seçeneğini kapatması nedeniyle CHP'nin azınlık dışında bir hükümet seçeneği kalmıyor. Azınlık hükümetine ise başta Cumhurbaşkanı olmak üzere siyasi partilerin büyük bölümü sıcak bakmıyor. 45 gün içinde hükümet kurulamaması halinde bir seçim hükümetiyle erken seçime gidilmesi ihtimali bulunuyor. Ya da 45 günlük süre dolmadan başka seçenek kalmadığı gerekçesiyle Meclis'in erken seçim kararı alması halinde mevcut hükümetle erken seçime gidilebileceği ifade ediliyor.

Partiler adaylarını belirliyor

Meclis'te 4 siyasi parti grubuna Başkanlık Divanı'nda birer TBMM Başkanvekili koltuğu düşüyor. CHP'den Şafak Pavey ismi netleşirken, MHP'den Koray Aydın, HDP'den Yurdusev Sökmenler'in bu göreve seçilmesi bekleniyor, Ak Parti'nin adayının ise Salı günkü grup toplantısında kesinleşeceği belirtiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile