KOBİ'lere ihracata hazırlık dersi

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ile İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi (İGEME) 'İhracata Hazırlık Çalıştayı' düzenledi. Çalıştaya konuşmacı olarak ka

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ile İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi (İGEME) 'İhracata Hazırlık Çalıştayı' düzenledi. Çalıştaya konuşmacı olarak katılan Dış Ticaret Uzmanı Pınar Dinçer, her firmanın iyi bir ihracat yönetim planına sahip olması gerektiğini söyledi. Dinçer, "Kime, ne sattığımızı gerçekten biliyor muyuz? Hedef kitleyi belirleyerek, minimum rakiplerin olduğu pazarları bulmak çok önemli." dedi.

Gürsu Organize Sanayi Bölgesi (GÜSAB) Bölge Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde düzenlenen çalıştay başta tekstil ve otomotiv olmak üzere farklı sektörlerde faaliyet gösteren firma temsilcileri bir araya getirdi. Çalıştayın açılışında söz alan İGEME Uzmanı Fatih Aydın, İGEME'nin tanıtımı ve faaliyetleri ile programın içeriği hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Dış Ticaret Uzmanı Pınar Dinçer ise ihracat yönetimi ve firmaların değerlendirilmesi, ihracat pazarları hakkında bilgi toplama, doğru ürünün doğru pazarlarla eşleştirilmesi ve hedef pazarlarda tanıtım yöntemleri konularında katılımcılara bilgi verdi.

Yaptığı sunumda, firmaların ilk önce ihracata hazır olup olmadığını belirlemelerinin gerektiğini vurgulayan Dinçer, "Her şeyden önce devletin, bu yönde sağladığı teşvik ve destekleri bilmemiz gerekiyor. İyi bir ihracat değerlendirme tablosu hazırlayarak, gireceğiniz pazarlardaki fırsat ve tehditleri iyi analiz etmeli, pazardaki gücünüzü ve görebileceğiniz muhtemel zararları tüm yönleriyle belirlemelisiniz." dedi.

Rakipler ve pazar büyüklüğünün ihracatta altın kurallar olduğunu kaydeden Dinçer, her firmanın iyi bir ihracat yönetim planına sahip olması gerektiğini belirtti. Hedef belirleme, ürün-pazar eşleştirmeleri, fiyatlandırma, ciro tahmini, pazara giriş stratejisi, tanıtım ve organizasyonların iyi bir ihracat planında olması gereken başlıca konular olduğunu vurgulayan Dinçer, "Kime, ne sattığımızı gerçekten biliyor muyuz? Hedef kitleyi belirleyerek, minimum rakiplerin olduğu pazarları bulmak çok önemli." diye konuştu.

Dış Ticaret Uzmanı Dinçer'in ardından söz alan eğitmen Nurdan Öneren de 'Doğru Maliyetlendirme ve Fiyatlandırma' konusunda yaptığı konuşmada, ihracat sözleşmesinin nasıl hazırlandığı konusunda da bilgiler verdi. Türkiye'de ihracatın devlet tarafından ciddi şekilde desteklendiğini ve üretim aşamasında firmalara sağlanan teşvik ve desteklerle, ihracatçıların vergilerden muaf tutulduğunun altını çizen Nurdan Öneren, bu imkanlar çerçevesinde üreticilerin ihracata yönelerek dünyaya açılmalarının önemine değindi.

Firmaların ihracatta uygulaması gereken fiyat politikaları hakkında açıklamalarda da bulunan Öneren, en uygun ihraç fiyatının, ürünün üretim maliyetlerini karşılayan, hedef pazar için uygun ve belirli bir kar marjı içeren fiyat olduğunu söyledi. İhracatçıların tek pazara bağlı kalmadan, her zaman farklı planlarının olması gerektiğini ifade eden Öneren, her pazarın kendine göre farklı fiyatlandırmalarının olması gerektiğini ve her aksesuar ve farklılığın ürünün fiyatını değiştirdiğini dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile