KOBİDER Başkanı Özgenç: 3 milyarlık kredi desteğini olumlu ama yeterli değil

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, KOBİ'lere 3 milyarlık kredi desteğini olumlu ama yeterli olmadığını s

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, KOBİ'lere 3 milyarlık kredi desteğini olumlu ama yeterli olmadığını savundu.

Özgenç, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından dün açıklanan 3 milyar liralık kredi destek paketine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, paketin İhracat Kredisi Destek Programı ile Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı'ndan oluştuğuna değindi. Krediden toplamda 50 bin işletmenin yararlanacağını ifade eden Özgenç, "Biz bu rakamın ekonomik konjonktüre göre olumlu olduğunu ama yeterli olmadığını düşünüyoruz. 2011 bütçesinde Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB) mali gücünün artırılması halinde krediden yararlanmayı bekleyen yüzbinlerce KOBİ bu tür desteklerden faydalanabilme imkanı bulabilecektir." dedi.

Daha önce 100 bin KOBİ'ye sağlanan kredi için 180 bin başvuru yapılmasına rağmen yalnızca 85 bin KOBİ'nin kredi almaya uygun görüldüğünü belirten Özgenç, bu durumun KOBİ'lerin zor durumda ve borç takibinde olduklarını gösterdiğini ileri sürdü.

Türkiye'de 2 milyon 300 bin esnaf, sanatkar ve KOBİ'nin bulunduğu göz önüne alındığında 100 bin veya 50 bin işletmeye verilen kredilerin kafi olmadığını kaydeden Özgenç, "Resmi verilere göre bugüne kadar 136 bin KOBİ'ye 7 milyar kredi desteği verilebilmiştir. Bunların içerisinden 32 bini iş sahibi olmuştur. Bu nedenle 2011 bütçesinde KOSGEB'in mali gücünün artırılması gerekmektedir. Reel ekonominin can damarı olan bu kesime sürekli destek sağlanmalıdır ki ayakta kalabilsinler, istihdam sağlayabilsinler ve ekonomiye katkıda bulunabilsinler." ifadelerini kullandı.

KOSGEB desteklerinden yararlanabilmek için yeterli teminat gösteremeyenler Kredi Garanti Fonu'na (KGF) yönlendirildiğine işaret eden Özgenç, KGF'nin KOBi'lerden temiz bir sayfa istediğini, birçok KOBİ için de bunun mümkün olmadığını vurguladı.

Başkan Özgenç, 3 milyarlık kredi desteğinin piyasalara hareket kazandıracağını, iç tüketimi canlandıracağını ve yatırımların artmasını sağlayacağına inandığını dile getirdi.

Özgenç, KOBİ'lere ve ihracatçılara destek verilmesinin, 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için de olumlu bir adım olduğunu kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile