Özgenç, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de özel sektörün yurt dışına borcunun 2005–2009 döneminde 2.5 kat artını belirtti. Özel sektörün yurt dışına 2009 yılında 127,9 milyar dolar borcu olduğunu kaydeden Özgenç, bu yıl eylül sonunda ise bu rakamın 119,4 milyar dolara ulaştığını ifade etti.
Özgenç, "2010 yılı Ocak-Eylül döneminde, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli borçlarına bakıldığında, söz konusu borcun 33,8 milyar doları finansal borçlardan, 85,7 milyar doları da finansal olmayan borçlardan oluştuğu açıklandı. Özel sektörün finansal borçlarının 27,9 milyar doları bankalara olan borçlar, 5,8 milyar doları bankacılık dışı finansal kuruluşlara olan borçlar oluşturdu." dedi.
Türk özel sektörünün dış borçlarının korkunç derecede artmakta olduğunun görüldüğüne işaret eden Özgenç, bunun da ülkenin gücünü zayıflatan en önemli unsurlardan birisi olduğunu savundu.
Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borçlarının artmasının Türkiye için kaygı verici olduğunu vurgulayan Özgenç, "Bu kaygıyı giderebilmek için de iç ve dış talebin sürmesi gereklidir. Sürecek ki, borçlanan işletmeler para kazanıp borçlarını geri ödeyebilsinler. Bankalar için de açılan kredilerin sağlıklı olarak geri dönmesi lazım. Bunun için de borçlanmaların frenlenmesi gerektiği kanaatindeyiz." ifadelerini kullandı.
Özgenç, son zamanlarda bazı özel sektör temsilcilerinin ve derneklerin IMF ile anlaşma istemesinin altında, özel sektör işletmelerinin 'hükümet IMF'den borç alsın, bize versin, biz de borçlarımızı ödeyelim' düşüncesinin yattığını ileri sürdü.
Bu taleplere karşı çıkan Özgenç, hükümetin mali politikalarda istikrarı koruma anlayışıyla bazı çevreleri mutlu etmek için taviz vermek yerine, halkın genel isteğine göre hareket ederek IMF ile yeniden kredi anlaşması yapmaması gerektiğinin altını çizdi.