Kahramanmaras Arslanbey Orman Yangin Ilk Müdahale Binasinda orman yangini sezonu öncesi basin mensuplariyla bir araya gelen Bölge Müdürü Koç, yaz mevsiminin girmesiyle insanlarin piknik alanlarina akin ettigini söyledi.
Özellikle ormanlik alanlarda piknik ateslerinin iyice söndürülmesini isteyen Koç, küçük bir kivilcimin rüzgarin da etkisiyle büyük bir yangina dönüsebilecegini vurguladi. Koç, “Geçen yil malum dünyada oldugu gibi Türkiye’de hava sicakligi iklim kosullarina nazaran artti. Bu yilda iklim kosullarinin sicak ve rüzgarli geçecegi konusunda tahminler var. Biz de ona göre hazirlik yaptik ve zor bir yil olacak. Özellikle pandemi sürecinden sonra vatandaslarimiz kendisini dogaya birakmaya basladi ve bu da dogal bir durum. Ancak yangin tek bir kivilcimdan çikiyor ve büyük orman yanginlarina neden oluyor. Vatandaslarimiz ise yaktigi piknik atesini daha sonra iyice söndürmesi gerekiyor. Mümkün oldugunca ormanlik alanda ates yakmamasi lazim” dedi.
Kahramanmaras il sinirlari içinde son 4 yildaki orman yanginlariyla ilgili istatistiki bilgileri de aktaran Koç, orman yanginlarinda bölge müdürlügü sinirlari içinde ilk kez Insansiz Hava Araçlarinin da kullanilacagini aktardi.
Bölge müdürlügü sinirlarindaki insanli ve insansiz gözetleme kulelerinin yani sira cep telefonu uygulamasiyla da haberlesme olanaklarinin arttigini ifade eden Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, “Kahramanmaras’ta 2016’da 75, 2017’de 43, 2018’de 47, 2019’da 55, 2020 yilinda ise 93 yanginimiz oldu yil bazinda toplamda. Alinan tedbirler kapsaminda Adana ve İçel sinirlarini da kapsayan Insansiz Hava Araci ilk kez bu yil bölgemizde kullanilmaya baslandi. Bunun özelligi ise termal görüntü, 1 metrekare alanda çikan ates yaklasik 145 kilometreden tespit edebiliyor. Erken uyari seklinde odaklaniyor ve bizim sistemimize uyari veriyor ve arkadaslarimiz ise hemen olay yerine hareket ediyor. Bölge Müdürlügümüz de insanli 16 adet gözetleme kulemiz var, ayrica 4 tane de insansiz gözetleme kulemiz var. Bu kulelerimiz de yine cep telefonu yardimiyla takip edebiliyoruz. Yangin-Cell diye bir haberlesme sitemi uygulamasi olusturuldu. Bütün isletme sefleri ve teknik elemanlarimizda var. Türkiye’nin neresinde olursa olsun, telefon çektigi müddetçe biz bu haberlesmeyi de Yangin-Cell sayesinde yapabilecegiz” dedi.
Bölge Müdürü Koç’un açiklamasinin ardindan yangin tatbikati yapildi.
Koç Açiklamasi '1 Metrekare Alandaki Yanginlari IHA'larla Tespit Ediyoruz'
Kahramanmaras Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, orman yanginlariyla mücadelede teknolojinin her alanindan faydalandiklarin belirterek, cep telefonu haberlesme uygulamasi ve Insansiz Hava Araçlari ile yanginlara aninda müdahale edilecegini söyledi.