Koç Hodling'in MLMM Projesi...

Ford Otosan ve 46 yan sanayi şirketinin desteğiyle Karamürsel 100. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesind...


Ford Otosan ve 46 yan sanayi şirketinin desteğiyle Karamürsel 100. Yıl Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde kurulan "3D Koordinat Ölçüm ve Metalurjik Muayene Laboratuvarı"nın açılışı yapıldı.

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, okuldaki açılış töreninde yaptığı konuşmada, Vehbi Koç'un prensipleri doğrultusunda eğitimle ilgili bir proje geliştirmeye karar verdiklerini söyledi.

Eğitimde ise mesleki eğitim alanına yönelmeye karar verdiklerini ve buradaki sorunların giderilmesi için farkındalık yaratılması için 2006 yılında Meslek Lisesi Memleket Meselesi (MLMM) Projesini başlattıklarını ifade etti.

Proje kapsamında topluluk şirketleri ve çalışanlarının katkılarıyla meslek liselerinde burstan, koçluk desteği, teknik ekipmandan, müfredat geliştirme ve staj imkanı sağlamaya kadar birçok alanda çalışma başlattıklarını vurgulayan Koç, şöyle devam etti: "Proje bugün itibariyle 81 ilde 269 okulda. 8 bin kişiye burs verdik.

Bursiyerlerimizi 20 şirketimizin sunduğu olanaklarla 350 meslek lisesi koçlarıyla da destekledik. 2010 itibariyle ilk mezunlarımızı verdik ve 3 sene sonra da projemiz sonuçlanacak. Burs desteği de sağladık. Aslında bu destek finansal bir destek oluyor. Ama sadece bununla yetinmedik. Çeki yaz, bursu dağıt, süreçten çekil değil. Biz bu sürece girdikçe kursiyerlerimiz geliştikçe biz mesleki eğitim ve bunların sorunlarını daha anlayabilmek, konuları daha iyi kavrayabilmek, daha yaratıcı çözümler geliştirmeye başladık. Ekipman ve müfredat desteği verdik.

Şirketlerimizde laboratuvar oluşturduk. Burada kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek yatırımlar yaptık. Bununla beraber kursiyerlere kişisel gelişimine önem verdik." Ali Koç, şöyle devam etti: "Mesleki eğitimde başarılı olabilmemiz, sürdürülebilir bir model geliştirebilmemiz için sanayinin, sivil toplum kuruluşlarının ve meslek okullarının bir araya gelerek ortak projeler geliştirmesi gerekir. Yani bir nevi herkesin elini taşın altına koymasını savunduk. Bunları yapabildiğimiz için ve yaptıklarımızı burada anlatabildiğim için ayrıca gururluyuz ve mutluyuz. Bu projenin özeline de inersek, Ford Otosan'ın inşaatı 1997 yılında başladı. O yıldan bu yana Kocaeli'de aktif olarak faaliyet göstermektedir. Ford Otosan'ın bir özelliği de sosyal sorumluluk projeleri, ki bu Koç topluluğunun bir normudur, bir kültürüdür. Tüm şirketlerimiz sosyal sorumluluk projeleri geliştirir ve bu anlamda ciddi yatırımlar yapar. Ford Otosan biraz farklı olarak yaptığı yatırımları çoğunu mümkünse hepsini Kocaeli bölgesinde yapmıştır. Kocaeli'de yaşanan depremden sonra Ford Otosan bu bölgeyle bütünleşmiş, eğitime ciddi yatırımlar yapmış. 10'dan fazla okul yapmış. Mevcut okullara da ek binalar ve yatırımlar yapmıştır. Bu yüzden Ford Otosan için burada olmak benim için de ayrı bir önem arz etmektedir." "Ford Otosan ile 46 firma omuz omuza vererek buradaki laboratuvara katkı sağlamış, yatırım yapmıştır" diyen Koç, şunları konuştu: "Bu yatırım sonucunda geçmişte biz bu ekipmanları kullanmak için yurt dışından uzmanlar getiriyorduk. Bunların getirilmesi, bunların eğitim için harcadığı paralar ekipman kadar masraf teşkil ediyordu. Bugün ise bunu mühendislerle değil, inşallah buradaki yatırımların meyve vermesiyle meslek lisesi talebeleri tarafından şirketlerimizde yapılması sağlanması söz konusu olacaktır. Bu ve bunun gibi laboratuvarların şirketlerimiz tarafından geliştirilmesi bizi ayrıca motive etmektedir. Dolayısıyla meslek lisesine, buraya bunu kabul eden ve bu çalışmalarda bizi destekleyen, talebelerini buraya yönlendiren hem Murat Bakış'a hem de Ford Otosan'a hem de Ford Otosan'ın yan sanayisine teşekkür etmek istiyorum. Bize bu gururu yaşattığınız içinde başarılarınız devamını diliyorum." Meslek liseleri üzerinde çok büyük tartışma ve polemikler olduğunu dile getiren Koç, "Bizler ise bu polemikleri tartışmaların dışında kalmayı ve doğru bildiğimiz yolda mücadele ettik. Milli Eğitim Bakanlığının destekleri ve önümüzü açması sayesinde daha kolay hale geldi. Bu yüzden Milli Eğitim Bakanlığına teşekkür ediyorum. Bu proje nereden bakarsak bakalım mutlu olacağımız bir proje" diye konuştu.

-MEB TURİZM VE TİCARET GENEL MÜDÜRÜ BALTA- Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Genel Müdürü Murat Balta ise yapılan projelerin sürekli olarak değişime, gelişime açık ve olumlu sonuçlarının olması gerektiğini söyledi.

Meslek liselerinin ülkenin en önemli sorunlarından biri olduğunu ve kalkınmanın da en önemli unsuru olduğunu dile getiren Balta, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak söylenilenler ne zaman eyleme dönüşürse o zaman sonuç alınacak ve o zaman da olumlu sonuçlar ortaya çıkacak. Biz gerçekten 2002 rakamlarıyla 2010 rakamlarını karşılaştırdığımızda belki nicelik açısından çok büyük gelişmeler olduğunu görüyoruz. Öğrenci sayısı 2002 yılında 800 bin civarındayken bugün 1 milyon 900 bini aştı. Ancak eğer gelişen bir Türkiye'yi dünyanın 7. büyük ekonomisine talip olan bir Türkiye'yi yeniden kurgulamak istiyorsak yararlanıcılarla eğitimcileri bir araya getirip beklenen sinerjinin ortaya konulmasını sağlamalıyız." Okul Müdürü Ferit Alur da söz konusu laboratuvarın alanında Türkiye'de bir ilk olduğunu belirterek, "Bu laboratuvar, sektörde büyük eksikliği bulunan CMM operatörlerinin yetişmesine katkı sağlayacak" dedi.

Konuşmaların ardından projeye destek veren 46 yan sanayi temsilcisine Ali Koç ve Vali Yardımcısı Ali Sözen tarafından plaket verildi.

Törenin ardından açılışı yapılan laboratuvarı gezen Ali Koç, okulun makine bölümünün tek kız öğrencisi Deniz Yılmaz'a "Okul bittikten sonra Ford Fabrikasında staj yaparsın. Eğitimini tamamladıktan sonra da Ford Otosan'da işe başlarsın" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile