İZAYDAŞ Tehlikeli Atık Yakma Tesisi Müdürü Şahan Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tehlikeli atık yakma tesisinde, sanayiden kaynaklanan atıkları, yüksek sıcaklıkta yakarak imha ettiklerini söyledi.
Tesise gelen endüstriden kaynaklanan sıvı ve katı atıkların ilk olarak radyoaktif atık kontrolünden geçtiğini anlatan Dede, lisanslı firmalarla getirilen atıkların tartılıp, gerekli analizleri yapıldıktan sonra tesisin içinde ilgili yerlerde stoklandığını kaydetti.
Dede, atığın yakılmasının belli bir menü dahilinde yapıldığına dikkati çekerek, "İçindeki halojen değerleri, kirlilik yükü, kalori değerine göre bu menü oluşturulmakta ve fırınlarımızda 1000 ve 1200 derece arasında yakılarak bertarafı sağlanmakta" dedi.
Yakma sonrasında tehlikeli, arıtılması gereken bir gazın ortaya çıktığını anlatan Dede, "Bu gazı art arda gelen toz arıtım sistemi, venturi yıkayıcımız, sonrasında da dioksin furan ünitesinden geçirilerek bu gazların arıtılması sağlanarak bacadan atmosfere verilmesi sağlanıyor" diye konuştu.
-"Kaçak parfümler de imha ediliyor"-
Dede, bacadan çıkan gazın emisyon ölçümünün sürekli yapıldığını dile getirerek, 24 saat boyunca ölçülen bu değerlerin İZAYDAŞ'ın internet sitesinden açıklandığını belirtti.
Sınır bölgelerinde güvenlik güçlerince ele geçirilen kaçak parfümlerin de zaman zaman tesislerine getirilerek imhasının yapıldığını vurgulayan Dede, bu işlemlerin de rutin çalışmalar arasında yer aldığını kaydetti.
Dede, Kocaeli bölgesinin sanayi atıkları başta olmak üzere Marmara bölgesi ve Türkiye'nin her yerinden tehlikeli atığın tesislerine getirildiğini vurgulayarak, "Biz İZAYDAŞ'a radyoaktif atık, patlayıcı atık ve kadavra almıyoruz. Bunun dışındaki bütün tehlikeli atıkları bize verilen lisans çerçevesinde alımını yapıp, bertarafını sağlamaktayız" ifadesini kullandı.
-"Kapasitenin yüzde 90'ı kullanılıyor"-
Dede, tesisin tehlikeli atık bertaraf etme kapasitesinin yılda 35 bin ton olduğunu belirterek, "Geçen yıl itibariyle 33 bin 500 ton atık bertarafı yaptık. Bu sene de muhtemelen 32-33 bin ton civarında atık bertarafını sağlayacağız. Yani yüzde 90 kapasite kullanımıyla çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz" şeklinde konuştu.
Tehlikeli atıkların insan ve çevre sağlığı üzerinde oldukça olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Dede, şunları kaydetti:
"Bunların mutlaka ya geri kazanılması, en başta kaynağında azaltılması veya bizim gibi tesislerde bertaraf edilmesi gerekiyor. Bunların gelişigüzel bir şekilde havaya, toprağa, suya verilmesi durumunda toprak ve su kirliliği olmakta. Mutlaka bizim gibi düzenli tesislerde bunların bertarafı sağlanmak zorundadır."
Muhabir: Şahin Oktay
Yayıncı: Murat Paksoy
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İştiraklerinden İzaydaş, Geçen Yıl Türkiye'nin Çeşitli Yerlerinden Getirilen Yaklaşık 33 Bin Ton Tehlikeli Atığı Bertaraf Etti
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İzmit Atık ve Artıkları Yakma ve Değerlendirme A.Ş'de , geçen yıl, 33 bin 500 ton tehlikeli atık bertaraf edildi.