Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Doğu Marmara Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) tarafından, 'Dünya Mülteciler Günü' dolayısıyla 200 sığınmacıya iftar verildi.
Kocaeli İl Göç İdaresi Müdürü Enver Düz, KSO Sosyal Tesisleri'ndeki iftar programında gazetecilere yaptığı açıklamada, 25 bin 300 Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Kocaeli'nin bu alanda Türkiye'de 16'ncı sırada olduğunu söyledi.
Kocaeli uydu il olmadığı için uluslararası koruma başvurusu yapan mültecilerin geçici olarak kentte kaldığını dile getiren Düz, 'Suriyelilerle ilgili faaliyetler 3 temel alanda devam etmektedir. Biri eğitim boyutu. Darıca ve Derince ilçelerinde Suriyelilerin Türkçeyi, kendi ülkemizdeki yaşam biçimini öğrenmeleri amacıyla Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, MEB Hayat Boyu Eğitim Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzalayıp, eğitimlerini destekleyici faaliyetler sürdürmektedir. Yaz aylarında halk eğitim merkezlerinde mültecilerin sosyal yaşama adapte olamaları için kurslar açılacaktır.' diye konuştu.
Düz, İkinci önemli çalışmanın kayıt altına alma işlemleri olduğunu vurgulayarak, 'Yarımca'daki geri gönderme merkezinde Suriyelilerin biyometrik bilgileri alınıyor. Her bir Suriyelinin adresi ve şahsi bilgilerini elde etmekteyiz.' ifadelerini kullandı.
Suriyelilerin hareketliliğiyle ilgili çalışmalar yürüttüklerini de anlatan Düz, 'Suriyeliler illere göre kayıt altına alınmaktadır. İlimizde kayıtlı olan bir Suriyeli ülkesine geri dönmek isterse bu işlemler yapılmaktadır. İlimizde Suriyelilerle ilgili sorun yoktur. Valiliğimizin talimatıyla toplumun huzurunu olumsuz yönde etkileyecek olayları önceden öngörerek ona göre hareket etmekteyiz.' dedi.
- 'Ciddi bir insanlık dramı yaşanıyor'
KSO Başkan Yardımcısı Çınar Ulusoy ise Dünya Mülteci Günü dolayısıyla kentte yaşayan Suriyeli ağırlıklı göçmenlere yönelik iftar programı düzenlediklerini belirtti.
Ciddi bir insanlık dramı yaşandığını savunan Ulusoy, 'Umarız dünyadaki sosyal çalkantılar nedeniyle yaşanan bu sorunlar bir an önce son bulur. Bu insanların eminim mutsuzdur ülkelerini, evlerini terk ettikleri için. Biz onlara elimizden geldiğince iyi ev sahipliği yapmaya çalışmalıyız. İnsani açıdan bizlere düşen görev bu. Bu kapsamda böyle bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. Umarız kamuoyunda farkındalık oluşması noktasında faydalı olur.' şeklinde konuştu.
-' Türkler bize çok iyi davrandı'
Suriyeli sığınmacı Hibetullah Osman (22) da 4 yıl önce ailesiyle Halep'ten Türkiye'ye geldiklerini, 1,5 sene Gaziantep'te kaldıktan sonra Kocaeli'ye yerleştiklerini anlattı.
Kocaeli'de Arapça dersleri verdiğini dile getiren Osman, iç savaşın sona ermesinin ardından özlediği vatanına dönmeyi hayal ettiğini söyledi.
Osman, Türklerin kendilerine çok iyi davrandığını vurgulayarak, 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı çok seviyorum. Her şey için çok teşekkür ediyorum. Suriyelilere hiç kimse bu kadar destek olmadı. Allah başımızdan eksik etmesin.' ifadelerini kullandı.
Ali Mustafa (62) ise 3 yıl önce eşiyle birlikte Hama'dan Türkiye'ye geldikleriniu anlatarak, iç savaşta çok sayıda yakınını kaybettiğini artık savaşın sona ermesini ve memleketine dönmek istediğini dile getirdi.
Kocaeli'de 200 Sığınmacıya İftar Verildi
İl Göç İdaresi Müdürü Düz: '25 bin 300 Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Kocaeli, bu alanda Türkiye'de 16'ncı sırada' Suriyeli sığınmacı Osman: 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı çok seviyorum. Her şey için çok teşekkür ediyorum. Suriyelilere hiç kimse bu kadar destek olmadı. Allah başımızdan eksik etmesin'