Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdür Yardimcisi Yahya Coskun, "Müzeler artik eserleri muhafaza eden, koruyan ve gösteren yerler degil daha çok egiten, insanlarin ayagina giden müesseseler haline gelmeye basladi." dedi.
Kocaeli Müze Müdürlügünce, çocuklari müzelerle tanistirmak, kentin tarihi degerlerine ve kültürel mirasin korunmasina dikkat çekmek amaciyla hazirlanan "Geçmise Yolculuk" isimli kitap ögrencilerle bulustu.
Ugur Okullari Basiskele ve Körfez Kampüsleri is birligince hazirlanan kitap, Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde düzenlenen etkinlikte tanitildi.
Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdür Yardimcisi Coskun, burada yaptigi konusmada, müzelerin dünyanin en geleneksel kurumlarindan biri oldugunu belirtti.
Çok eski adetleri ve kaniksanmis isleyisleri olan kurumlarin artik degistigine dikkati çeken Coskun, sunlari kaydetti:
"Müzeler artik eserleri muhafaza eden, koruyan ve gösteren yerler degil daha çok egiten, insanlarin ayagina giden müesseseler haline gelmeye basladi. Osmanli'nin son devrinden itibaren eserleri yurt disina kaçirilmis bir ülkenin mensuplari olarak her geçen gün çok iyi müzeler yaptik, çok iyi eserler çikarttik ve çok iyi teshir biçimleri olusturduk. Türkiye'deki müzeler yarismalarda artik dünyanin en iyi müzeleri arasina girdi. Fevkalade eserlere sahip bir topluluguz ama burada en önemli sey her nesil bu aski, heyecani yenileyebilmek. Bu da çocuklarimizla is birligi yapmaktan geçiyor. O yüzden ben bunu çok önemsiyorum. Binlerce program yapmak yerine çocuklarla yapilacak birkaç program çok daha özel çok daha etkili olacak."
Il Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Tasdelen de hazirlanan kitabin genç dimaglara dokunan bir çalisma oldugunu ifade etti.
Ugur Okullari Genel Müdürü Nil Çiçek ise geçmisini bilemeyen toplumlarin gelecegine yön veremeyecegine isaret etti.
Kitapla çocuklari geçmiste bir yolculuga çikararak Kocaeli'nin müzeleriyle tanistirmayi ve müzecilikle ilgili temel bilgileri, kültürel mirasi korumanin yollarini asilamayi amaçladiklarini anlatan Çiçek, söyle devam etti:
"Tarihimizin aynasi olan müzeler sayesinde, yasadigimiz bu topraklarin hangi medeniyetlere ev sahipligi yaptigini, o dönemlerde neler yasandigini ve toplumlarin kültürel etkilesimlerini somut eserleri de görerek ögrenebiliyoruz. Ayrica müzelerin yalnizca arastirma ve tarihi eserleri sergileme görevleri disinda egitici rolleri oldugunu da unutmamaliyiz. Kültürel mirasimiz, bizlerin ve çocuklarimizin dikkati ve yeni kesiflere katkilari sayesinde zenginlesecektir."
Konusmalarin ardindan katilimcilar "Geçmise Yolculuk- Kocaeli'ndeki Müzelerimizi Kesfediyor, Kültürel Mirasimizi Koruyoruz" kitabiyla fotograf çektirdi.
Kocaeli Müze Müdürlügünce Hazirlanan 'Geçmise Yolculuk' Kitabi Çocuklari Müzelerle Tanistiracak
Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdür Yardimcisi Yahya Coskun: 'Müzeler artik eserleri muhafaza eden, koruyan ve gösteren yerler degil daha çok egiten, insanlarin ayagina giden müesseseler haline gelmeye basladi'.