Kocaeli'nin 13 ivmeölçer ile yer hareketleri takip ediliyor

Kocaeli'nin değişik yerlerine yerleştirilen 13 ivmeölçer ile yer hareketleri inceleniyor. İvmeölçer sayısı 40'a yükseltilecek.

Marmara depreminin 1

Kocaeli'nin değişik yerlerine yerleştirilen 13 ivmeölçer ile yer hareketleri inceleniyor. İvmeölçer sayısı 40'a yükseltilecek.

Marmara depreminin 11'inci yıl dönümünde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 3 deprem istasyonunu daha faaliyete geçirdi. Daha önce 10 bölgede ivmeölçer cihazı konuşlandıran Büyükşehir, TÜPRAŞ, TOSB ve KOSBAŞ'a da birer istasyon yerleştirdi.

İstasyonların açılışı bugün belediye hizmet binasında gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli'nin deprem bölgesi olduğunu hatırlatarak, bu gerçeğe göre hareket ettiklerini söyledi. 13 bölgeye yerleştirdikleri cihazlarla Kocaeli'nin yer hareketini takip ettiklerini belirten Karaosmanoğlu, yeni ivmeölçer cihazları yerleştirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi. Konuşmaların sonunda TÜPRAŞ, TOSB ve KOSBAŞ'a yerleştirilen cihazların açılışı yapıldı.

Yerel Deprem Kayıt Ağı Sismolojik İzleme Merkezi'ne bağlı olarak kurulan istasyonların gönderdiği hareketler merkezde izleniyor. Tüm ilçelerde toplam 40 ivmeölçer kurmayı hedefleyen Büyükşehir, bu kapsamda şimdiye kadar 13 ivmeölçer istasyonu kurdu. İstasyon kurma çalışmalarına devam eden belediye, Büyükşehir hizmet binası başta olmak üzere Kandıra, Karamürsel, Körfez ve Gölcük Kavaklı Sahili'nde 10 adet ivmeölçer cihazı yerleştirmişti. Son yapılan açılışla istasyon sayısı 13'e yükseldi.

TEHLİKE VE RİSK HARİTASI GÜNCELLENİYOR

İvmeölçer cihazları anlık kayıtlar tutuyor. İstasyonlardan elde dilen sismolojik kayıtlar Yerel Deprem Kayıt Ağı Sismolojik İzleme Merkezi'ne bağlı teknik personel tarafından incelenerek, uzun dönemde zemin hareketleri belirleniyor ve bölgenin deprem tehlike ve risk haritası çıkarılıyor. Sanayi bölgelerine yerleştirilen istasyonlar sayesinde ise bu kuruluşlardaki binaların olası depremde zemin davranışları tespit edilecek.

İvmeölçer cihazlarının ardından Deprem Master Planı ve Erken Acil Uyarı Sistemi projeleri devreye sokulacak. TÜBİTAK ve üniversitelerle ilgili konulardaki çalışmalar da devam ediyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile