Kocaeli Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Zeytinoglu Kapasite Kullanim Oranlarini Degerlendirdi Açiklamasi

'Hem Türkiye geneli hem ilimiz kapasite kullanim oranlarini, pandemi etkisi olmayan 2019 yilina göre kiyasladigimizda Türkiye genelinde 0,5 puan, ilimizde 0,7 puan artis oldugunu memnuniyetle görüyoruz' 'Kapasite kullanimlarindaki bu artisin, üretim ve ihracata da yansimasini bekliyoruz'.

Kocaeli Sanayi Odasi (KSO) Yönetim Kurulu Baskani Ayhan Zeytinoglu, agustos ayi kapasite kullanim oranindaki artisin, üretim ve ihracata da yansimasini beklediklerini bildirdi.

Zeytinoglu, yaptigi yazili açiklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) ve Kocaeli Sanayi Odasi tarafindan açiklanan agustos ayi kapasite kullanim oranlarini degerlendirdi.

KSO olarak her ay düzenli sekilde açikladiklari imalat sanayisinde kapasite kullanim oraninin, agustos ayinda Kocaeil'de yüzde 71 ile geçen aya göre 0,7 puan, geçen yilin ayni ayina göre 2,5 puan arttigini vurgulayan Zeytinoglu, Merkez Bankasi tarafindan yüzde 77,1 olarak açiklanan Türkiye imalat sanayisinin kapasite kullanim oraninin ise geçen aya göre 0,4 puan, geçen yilin ayni ayina göre 3,8 puan arttigini hatirlatti.

Zeytinoglu, "Hem Türkiye geneli hem ilimiz kapasite kullanim oranlarini, pandemi etkisi olmayan 2019 yilina göre kiyasladigimizda ise Türkiye genelinde 0,5 puan, ilimizde 0,7 puan artis oldugunu memnuniyetle görüyoruz. Kapasite kullanimlarindaki bu artisin, üretim ve ihracata da yansimasini bekliyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Firmalarimizin yüzde 62'sinin kapasite kullanim oranlari artti"

Zeytinoglu, sunlari kaydetti:

"Ilimizde bu ay sanayi kuruluslarina yönelik yaptigimiz arastirmada, firmalarimizin yüzde 62'si kapasite kullanim oranlarinin geçen aya göre arttigini bildirdi. Sektörlere baktigimizda, kimya, makine, metal, plastik ve kauçuk sektörleri kapasite kullanim oranlarinda temmuz ayina göre artis gerçeklesen sektörler olarak karsimiza çikiyor. Ilimiz firmalarinin eylül ayi iç ve dis piyasadaki beklentilerine baktigimizda; firmalarin yüzde 23'ü iç siparislerinin arttigini belirtirken, yüzde 17'si azaldigini belirtmistir. Firmalarin yüzde 60'inda ise iç siparis miktarlarinda bir degisim yasanmamistir. Ihracat yapan firmalarin ise yüzde 19'u dis siparislerinin eylül ayinda arttigini belirtirken, yüzde 16'si azalis bildirmislerdir. Firmalarin yüzde 65'inde alinan dis siparis miktarlarinda bir degisim yasanmamistir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile