Kocaoğlu, ehliyetsiz sürücüyle ilgili, "Esas hata bizim" dedi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde, ESHOT ve İZSU bütçelerinin görüşüldüğü Kasım ayı altıncı meclis toplantısında iki vatandaşın ölümüyle sonuçlanan ESHO

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde, ESHOT ve İZSU bütçelerinin görüşüldüğü Kasım ayı altıncı meclis toplantısında iki vatandaşın ölümüyle sonuçlanan ESHOT kazası gündem geldi. Otobüs sürücüsünün ehliyetine daha önceden alkollü araç kullanmaktan dolayı el konulmuştu. Konuyu değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Esas hata bizimdir" dedi.

Planlama ve eğitim konularında eleştiri aldıklarını, sürekli eğitimleri sürdürdüklerini ifade eden Kocaoğlu, geçtiğimiz aylarda alkolden yakalandığı halde ehliyetini polise teslim etmeyen sürücü yüzünden yaşanan otobüs kazasında esas hatanın kendilerinde olduğunu, bununla ilgili gereken disiplin cezalarının verildiğini söyledi. Kocaoğlu, "ESHOT'a sınavla eleman alınıyor. 5 yıllık E sınıfı ehliyeti olan sanat okulu mezunu tercihimiz. Büyük konuşmamak için söylüyorum, 3-4 tane ortaokul mezunu almamışızdır. Otobüs sürücülüğü çok zor bir iş. Uzun mesafede daha da çekilmez bir yük haline geliyor. Burada alkolden ehliyetini kaybetmiş bir şoförün ehliyetini emniyete verip vermemesi konusu yargı sürecinde. Burada bir hata olduğuna ben de inanıyorum. Gerekli incelemeleri yaptık. Orada alkollü sürücünün alkolden ehliyetini kaptıran sürücünün hatası, emniyet zımmen hatalı da olsa esas hata bizimdir. Bütün ilgilileri disiplin soruşturmasından geçirdiğimizi ve cezalandırdığımızı da beyan etmek istiyorum" dedi.

ESHOT ve İZSU BÜTÇELERİ KABUL EDİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kasım ayı altıncı meclis toplantısında, ESHOT ve İZSU Genel Müdürlüklerinin 2011 mali tahmini gelir-gider bütçeleri oy çokluğuyla kabul edildi. Zaman zaman sert tartışmaların yaşandığı meclis toplantısı yaklaşık 4 buçuk saat sürdü. İZSU Genel Kurulu'nda ayrıca, içme suyuna yüzde 10 zam öngören plan bütçe komisyonu raporu da AK Partili meclis üyelerinin ret oyuna karşı kabul edildi. Yeni tarifenin Aralık ayından itibaren yürürlüğe gireceği belirtildi. Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir toplantıda, projeleri hazırlanan üç metro hattı için Ulaştırma Bakanlığı'ndan destek isteyeceğini açıkladığını hatırlatan Başkan Kocaoğlu'nun, "Bu üç hat için Ulaştırma Bakanlığı'na başvuracağız, ama bugüne kadar yarım kalmış iş bırakmadık şeklindeki açıklamamıza 5 milletvekili ve AK Parti Grup başkan vekilinden cevap geldi. Aynı tornadan çıkma. 'Yapamıyorum desin yapalım'. Altınız birden nasıl konuştunuz, nasıl haber aldınız" sözlerine Kenan Çakar, "Dedikodu yapmayın" diye tepki gösterdi. Başkan Kocaoğlu ise, "Dedikodu yapmıyorum. Dedikodu sizin sanatınız. Bu İzmirliye yapılan çok yanlış bir davranıştır, bunu esefle kınıyorum" deyince Çakar bu kez Kocaoğlu'nu politika yapmakla suçladı.

Konuşmaların ardından ESHOT'un 2011 yılı gelir-gider bütçesi 649 milyon 813 bin 383 lira olarak oyçokluğuyla kabul edildi. AK Partili meclis üyeleri toplu ulaşıma yapılan zammı gerekçe göstererek, bütçeye ret oyu verdi. Daha sonra, İzmir Büyükşehir Belediye meclis oturumu kapatılarak, İZSU Genel Kurulu'na geçildi. AK Partili meclis üyeleri İZSU bütçeleri görüşmesi öncesinde meclise 7 önerge verdi. Su ücretlerinin indirilmesini içeren önergeler Ak partili meclis üyelerinin kabul oyuna rağmen, oy çokluğuyla gündeme alınmadı. AK Partili üye İrfan Eskin verdiği 6 önergeyle değişik tarifelerin büyük kentlerdeki fiyatlarını örnek göstererek, Türkiye genelinde en büyük su ve atık su bedelinin İzmir'de alındığını, en az yüzde 50 indirime gidilmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Kocaoğlu, Eskin'in önergeleri arasında yer alan küçük esnaf ile tüccarlar arasındaki su bedeli farkını azaltmak için bir dizi tedbirler aldıklarını, o tedbirleri almaya devam edeceklerini belirtti. AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, İZSU'nun son 5 yıllık gelir gerçekleşmesinin ortalamasının yüzde 96 olduğunu, gider ortalamasının ise yüzde 60'larda kaldığını, bunun nedeninin ise İZSU'nun 5 yıldır ciddi bir proje hazırlamaması ve su bedellerinin bankaya yatırılarak faiz geliri elde edilmesi olduğunu söyledi. İZSU'nun 2011-2012 ve 2013 yılları gelir bütçesi tahminlerine bakıldığında 901 milyon liralık öngörüldüğünü, 2012 bütçesinin yarıya yakınının borçla karşılanmasının hedeflendiğini, üç yıllık hedefin de borçlanma olduğunu söyledi. Çakar, "Bu rakam 2012 net gelirlerinin tam 2 katı. Bu hedef tam bir soğuma ve batma hedefidir. Benden sonrası tufan anlayışıdır. Size bir şey olmaz da İzmir'e yazık olur" dedi. İZSU'nun 2011 yılı bütçesi 848 milyon 289 bin 509 lira olarak oyçokluğuyla kabul edildi. AK Partili meclis üyeleri su tarifelerine yapılan zam kararına tepki olarak, olumsuz oy verdiklerini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile