Koçarlı Mazın Bölgesi Muhtaraları’ndan TBMM’ye Faks

Geçtiğimiz Ay Koçarlı’da 15 köyü kapsayan fıstık çamı ormanlarının tapu sorunlarına yönelik ilgili daire müdürleri ve köy muhtarlarıyla bir araya gelen AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem’e faks çeken köylüler sorunun TBMM’de çözümü için yardım istediler.

Yıllardır işledikleri fıstık çamı arazilerinin, Osmanlı döneminden kalma sahiplik belgeleri bulunduğunu ancak bugün kendilerine ait olan arazilerde mülkiyet sorunu yaşadıklarını belirten muhtarlar sorunun ancak TBMM’de çözüleceğini belirterek vekillerden yardım istediler.

Konuyla ilgili AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem’e Koçarlı Mazon Bölgesi 15 köy adına Koçarlı Muhtarlar Derneği Başkanı ve Kızılcabölük Köyü Muhtarı Hasan Esin imzası ile gönderilen faksta yaşanılan sıkıntılar dile getirildi.

Aydın Milletvekili Mehmet Erdem tarafından konunun TBMM’de gündeme getirilmesini isteyen köylüler, “Orman köylüleri olarak atalarımızdan kalan Osmanlı Dönemine ait sahiplik belgelerimiz bulunmaktadır. Bugüne kadar kadastro çalışması yapılmamış ve sorunumuz ne yazık ki çözülememiştir. Çocuklarımız yaşanan mülkiyet sorunu nedeniyle köyleri terk etmekte, bu nedenle nüfusumuz hızla azalmaktadır. Bizler demokrasi Şehidi Adnan Menderes’in doğup büyüdüğü ve yaşadığı ilçemizin köylerini terk etmek istemiyoruz. Çocuklarımızla birlikte geleceğe güvenle bakarak çalışıp kazanmak ve ülkemize katkıda bulunmak istiyoruz” diyerek yasal çerçevede devlet ormanı olarak nitelendirilen ancak fiili durum itibariyle vatandaşların tasarruf ve faydalanması altında bulunan fıstık çamlarının mülkiyet sorununun çözülmesini istediler.

“SORUN ‘SAHİPLİK’ KAVRAMININ AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMAMASINDAN KAYNAKLANIYOR”

Sorunun çözülebilmesi için Anayasanın 169. Maddesi ve 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun ‘H’ fıkrasındaki ‘Sahiplik’ kavramının açıklığa kavuşturulmamasından kaynaklandığını belirten Köylüler, “Yine 6831 sayılı Orman Kanunun 3373 sayılı kanunla değişik2/B maddesi uygulamasındaki yönetmeliğin 20. Maddesinde sahipliğin tapu ile mümkün olabileceği belirtilmiştir. Ancak Mazon Bölgesindeki fıstıkçamları bulunan 15 köyümüzde tapu bulunmamakta, Osmanlı Döneminden kalma hudut ve miktar itibariyle problemi çözecek vasıfta bulunmayan sahiplik belgeleri bulunmaktadır. İlgili maddelerin yeniden düzenlenerek değiştirilmesi suretiyle sorunun çözüleceğine inanıyoruz. Doğal olarak yetişen, evveliyatından beri orman köylüsünün kullanımında olan fıstıkçamlarının orman dışına çıkarılması ve kadastrosu yapılmış köylerimizin yürürlükte bulunan ‘Orman Kanunun 1. Maddesinin H Bendi ‘Orman sınırları içinde, bitişiğinde ve dışında olup olmamasına bakılmaksızın muhitin hususiyetine göre yetişmiş ve yetiştirilecek olan fıstıkçamları ve palamut meşelikleri dahil olmak üzere her nevi meyveli ağaç ve ağaçlıktır’ şeklinde değiştirildiği takdirde sorun çözülmüş olacaktır. Fıstıkçamlarının orman köylülerine verilmesi için bahsettiğimiz orman kanunlarının TBMM’nin yüce çatısı altında siz değerli milletvekilimizin ve milletvekillerimizin katkılarıyla değiştirileceği inancını taşıyoruz” ifadesine yer verdiler .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile