Proje kapsamında Türkiye'nin en verimli ovaları arasında yer alan Büyük Menderes Deltası'ndaki ovalarda başlatılan toplulaştırma kapsamında Koçarlı ilçe merkezi dahil 14 köyü kapsayan çalışmalarda yaşanan aksaklıklar nedeni ile toplantı düzenlendi.
Kaymakamlık Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Kaymakam Mehmet Sülün, Belediye Başkanı Cengiz Şen, Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü Ahmet Öktem, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü Müdür Vekili Bülent Ceyhan, Şube Müdürü Ramazan Koçanali, karayolları ve kadastro görevlileri ile müteahhit firma yetkilileri katıldı.
Toplulaştırma, Sulama ve Turizm yolunun ele alındığı toplantıda yaşanan aksaklıklar masaya yatırıldı. Koçarlı ovasında yapılan toplulaştırma projesinde tapu dağıtımlarının yapılmadığı, sulama projesinin bitirilmediği ve turizm yolunda sorunlar olduğunu belirten Kaymakam Mehmet Sülün sorunların çözümü için yetkililerden bilgi aldı.
Toplantıda konuşan Koçarlı Belediye Başkanı Cengiz Şen, çalışmalarda bazı aksaklıkların olduğunu belirterek, “Yasaların gerektirdiği nedenlerle, doğu sınırında Güdüşlü-Yeniköy sınırına kadar 1. Etap Yeniköy ve batısında kalan kısım ikinci etap olarak planlanmıştır. Bu güne kadar yapılan çalışmalar sonucunda, birinci etap toplulaştırma alanında tüm toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapulama ve yer teslimi aşamasına gelinmiştir. Yine bu alanda, sulama projesi için ihalesi yapılarak proje yapımına başlanmıştır. Önce açık sistem ihale edilen çalışma sonradan kapalı sisteme dönüştürülmüş olup proje yapımı sürdürülmektedir. 2. Etap toplulaştırma çalışmaları ihale edilmiş, çalışmalar devam etmektedir. Birinci etap toplulaştırma alanında toplulaştırma çalışmaları bir yıldan fazla bir süre önce bitmiş olduğu halde, tarla sahiplerine toplulaştırma sonucunda oluşan yer ve tapu teslimleri çeşitli nedenlerle normal seyrinde yapılmamaktadır. Bu gecikmenin nedenleri ile bu çalışmalar sırasında gördüğümüz bazı aksaklıklar var. Kurumlar arasında koordinasyon gerektiği şekilde kurulmamıştır. Menderes Nehrinin yatak ıslahı toplulaştırma başlamadan ve gerektiği gibi yapılmadığından nehir kenarında kullanılmayan büyük bir alan kalmıştır. Toplulaştırma işlemleri yerleşim birimleri ölçeğinde yürütüldüğünden, bölgesel bazda tam anlamı ile bir toplulaştırmadan bahsetmek mümkün olmamaktadır. Bu çalışmaya toplulaştırmadan ziyade sınır düzeltme ve ıslah çalışması demek daha yerinde olacaktır” dedi.
Başkan Şen Turizm yoluna da değinerek, “ Toplulaştırma projesi başladıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından planlanan ve uygulamaya dahil edilen Turizm Yolu Projesi bu haliyle hem toplulaştırma çalışmalarına hem de sulama sisteminin projelendirilmesini ve uygulanmasını büyük ölçüde zorlaştırmaktadır. Söke ilçesinden başlayıp, Koçarlı, Dalama, Yenipazar ilçelerini aşarak Karacasu ve Afrodisiasa ulaşılması düşünülmektedir. Toplam uzunluğu 156 Km. genişliği yan yolları ile birlikte 10+20+10 olmak üzere 40 Metre olacaktır. Söke çıkışında eski yol genişletilerek hizmete açılmıştır. Aynı şekilde Karacasu ilçesinden sonraki kısımda eski yol üzerinde genişletme çalışması büyük bir ölçüde tamamlanmıştır. İlk şekliyle düz bir hat olarak planlanan yol Dalama ve Yenipazar beldeleri sınırlarında proje revize edilmiş eski yol güzergahı baz alınarak yeniden düzenlenmiş, eski yolun ıslahı ve genişletilmesi şeklinde dönüştürülmüştür. Biz yolun bu haliyle yapılmasını istemiyoruz. Turizm Yolunun şu an ki mevcut yolun genişletilerek yapılmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Gelecek yıl sonunda tapuların tamamının dağıtılacağını belirten, Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü Ahmet Öktem, “6 köyde yer teslimi bitirildi, 3 köyümüzde yer teslimleri devam ediyor, 5 köyümüzde 2013 yılında yer teslimlerine geçeceğiz. 6 köyümüzde teslimi yapıldıktan sonra 5-6 aylık bir süreçte tapuların dağıtılması planlandı. Taşoren firmada sıkıntılar olduğundan biraz gecikmeler oldu. Şu anda taşeron firmayla anlaşma fes edildi, yeni firmayla anlaşma sağlandı. Yeni firma yer teslimi yapılan yerlerdeki tapuları en kısa zamanda dağıtacak. Gelecek yılın sonunda muhtemelen tapuların tamamı dağıtılmış olur” dedi.
Sulama sorununun da masaya yatırıldığı toplantıda konuşan, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü Müdür Vekili Bülent Ceyhan, Koçarlı Ovası sulaması konusundaki yaşanan gecikmenin en önemli sebeplerinden birinin sulama sisteminde yapılan değişikliğin olduğunu belirterek, “Genel müdürlükçe de yapılan çalışmaların sonucunda sulama sistemi kapalı sisteme dönüştürüldü. Çalışmalar hızlandırılmış bir biçimde devam ediyor ve sulama projesi çalışmalarının 2014 yılında ihale aşamasına geçilecek. 3 yıl içerisinde proje tamamlanmış olacak” dedi.
Çiftçilerin çalışmalar sırasında mağduriyetlerinin olacağını da belirten DSİ 21. Bölge Müdürlüğü Müdür Vekili Bülent Ceyhan, ”Sistemin tam olarak hayata geçirilmesine kadar vatandaşlarımızın çok fazla mağdur edilmemesi için çalışmaları hızlandıracağız” dedi.
TURİZM YOLUNA ÖDENEK BEKLENİYOR Söke-Koçarlı-Aydın-Çine-Yenipazar-Kuyucak arasında yapılacak olan 105 km mesafedeki turizm yolunun projesinin onaylandığını belirten yetkililer, Aydın-Çine-Yenipazar-Kuyucak’ı kapsayan 60 km’lik kısmında kamulaştırma ihalesinin 2013 yılı içerisinde ödenek tahsisine bağlı olarak başlanacağını kaydettiler .
Koçarlı Toplulaştırması İle İlgili Vali Rapor İstedi
Koçarlı Ovasında yapılan toplulaştırma çalışmalarında Aydın Valiliğine yapılan şikayetler nedeniyle Vali Kerem Al, sorunlar hakkında rapor istedi.