Köftelik Bulgur, Pilavlık Pirinçten 'Mona Lisa' Tablosu

Çanakkale'de aşçı Cengiz Özkan, 10 çeşit kuru bakliyat kullanarak, resim sanatının ünlü eserlerinden Leonardo da Vinci'nin "Mona Lisa" ve Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablolarını yaptı.

Çanakkale Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleki becerilerini mutfağın yanı sıra sanatsal eserler ortaya çıkarmada kullanmaya çalıştığını söyledi.

Daha önce kuru bakliyattan "Osmanlı devlet arması'' yaptığını belirten Özkan, şimdi de Leonardo da Vinci tarafından İtalya'nın Floransa kentinde Rönesans döneminde kavak bir pano üzerine resmedilmiş 16'ncı yüzyıla ait "Mona Lisa", Osman Hamdi Bey'in 1906-1907 yıllarında iki versiyonunu çizdiği "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablolarını, ince ve kalın bulgur, ekmeklik buğday, pirinç, susam, haşhaş, mercimek ve çörek otu gibi 10 çeşit kuru bakliyat kullanarak hazırladığını anlattı.

Özkan, 1,5 metrekare ebadındaki tablolarda orijinal renkleri tutturabilmek için bakliyatlarda gıda boyası kullandığını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Sanatı, mutfakta yemek yapmaya benzetiyorum. İnsanlar için yiyecek bir şeyler hazırlarken o yemeğin içine koyduğunuz her lezzet aslında sizin sanat eseriniz oluyor. Yemek yaparken kullandığım kuru bakliyatları, hazırladığım tablolarda da kullanıyorum. Daha önce denemelerim olmuştu. Son 3 yıldır bu işi kendimce profesyonel olarak yapmaya başladım. Osmanlı devlet arması eserim ödül bile aldı. O eser ile Altın Kepçe Turizm ve Aşçılar Derneği tarafından düzenlenen 2'nci Alanya Altın Kepçe Ulusal Yemek Yarışması'nın güzel sanatlar ve display ekmek büfesi kategorisinde gümüş madalya ve kupa kazandım."

- Tatlıdaki simetriyi tabloya yansıtıyor

Özkan, yaptığı yemek ve tatlılarda simetri ile görselliğe verdiği önemi, hazırladığı kuru bakliyat tablolarında da gösterdiğini vurguladı.

Kuru bakliyattan tablo yapma uğraşının aşamalarına değinen Özkan, şunları kaydetti:

"Önce yapmak istediğim eserin büyük boy çıktılarını alıp malzeme seçimine başlıyorum. Burada, bakliyatların büyüklükleri çok önemli. Örneğin, kalın bulguru ve ince bulguru dolgu malzemesi olarak yoğunlukla kullanıyorum. Köftelik bulgur ile pirincin birbirine karışmaması için yapıştırma süreçlerinde 2-3 saat beklediğim zamanlar oluyor. En fazla detay gerektiren yerlerde cımbız kullanıyorum. Detaylı bölümler beni biraz yorabiliyor. Renk ayrımları için ise gıda boyası kullanıp kuru bakliyatları renklendiriyorum. Mesela pirinçten 6-7 renk çıkabiliyor."

Cengiz Özkan, eserlerini görenlerden olumlu tepkiler almasının ayrı bir gurur ve mutluluk kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile