'Kök Hücre Tedavisiyle Saç Dökülmesini Durdurulabilir'

'Kök Hücre Tedavisiyle Saç Dökülmesini Durdurulabilir'

Doç. Dr. Filiz Topaloglu Demir, kök hücre tedavisiyle saç dökülmesinin tedavi edilebilecegini belirterek, “Bu yöntemle ince ve hasarli saçlar iyilestirilir, dogal saç uzamasi desteklenir ve saç dökülmesi kontrol altina alinir. En önemli avantajlari tek seanslik uygulama olmasi ve ayaktan yapilan bir tedavi yöntemi olmasi, hastane yatisi gerektirmemesidir” dedi.



Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dermatoloji Bölümünden Doç. Dr. Filiz Topaloglu Demir, saç dökülmesine karsi kök hücre tedavisinin kullanilabilecegini açikladi.

Doç. Dr. Topaloglu Demir, “Günlük 50-150 adet saç dökülmesi normal olarak kabul edilir. Bu sayi yas ile mevsime göre degisiklik gösterse de bunun üzerindeki dökülmeler patolojiktir. Kalitsal faktörler, hormon bozukluklari, ergenlik, gebelik, menopoz, tiroid ve kansizlik basta olmak üzere sistemik hastaliklar, geçirilmis ameliyatlar, atesli hastaliklar, ilaçlar, B12 ve D vitamini, folik asit, biyotin, çinko, demir, selenyum gibi mineral eksiklikleri, stres, siki protein-kalori kisitlamasi yapilan diyetler ve saçli deride görülen deri hastaliklari geçici ya da kalici saç dökülmesine yol açabilir. Saç dökülmeleri kabaca yaygin tip saç dökülmesi ve lokalize yani belli bir bölge ve alani tutan saç dökülmesi olmak üzere iki ana grupta siniflandirilabilir. Lokalize saç dökülmesinin en sik nedenlerinden biri ise androgenetik alopesi (erkek tipi) saç dökülmesidir” diye konustu.



“Kulak arkasindan 3 adet 3 milimetre saçli deri aliniyor”

Doç. Dr. Topaloglu Demir, saç dökülmesinde uygulanan kök hücre tedavisini ise söyle açikladi: “Kulak arkasindan alinan 3 adet, 3 milimetre çapindaki, saç köklerini içeren deri parçasi özel bir cihaz yardimi ile 50 mikrondan daha küçük parçaciklara ayristirilir. Bir çözelti haline dönüstürülerek, dökülmekte olan saçli deri alanlarina enjekte edilir. En önemli avantajlari tek seanslik uygulama olmasi ve ayaktan yapilan bir tedavi yöntemi olmasi, hastane yatisi gerektirmemesidir. Islem süresi yaklasik bir saattir. Uygulama ile ilgili sonuçlarin görülmesi 3-6 ay kadar sürer. Bu islemle birlikte zayif ve yasli saç folikülleri uyarilarak güçlendirilir, ince ve hasarli saçlar iyilestirilir, dogal saç uzamasi desteklenir ve saç dökülmesi kontrol altina alinir. Tedavinin etkinlik orani hastaya ve saçin durumuna göre degiskenlik göstermekle birlikte bilimsel çalismalarla kök hücre tedavisinin etkinligi gösterilmistir. Tekrarlayan uygulamalar ve diger tedavilerle kombine edilmesi tedavi etkinligini artirabilir. Erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen androgenetik alopesisi olan kadin ve erkek hastalarin tedavisinde kullanilir. Kalici saç kayiplari ortaya çikmadan, erken dönemde yapilmalidir. Saç dökülmesinin geç evrelerinde, saç kökleri tamamen yok olmus olan hastalarda fayda etmez. Kanser hastalari ve aktif enfeksiyonu olan hastalar haricinde ihtiyaci olan herkese uygulanabilir. Islem sonrasi uygulama yapilan alanin, 24 saat kadar su ile temas ettirilmemesi ve deri parçasi alinan bölgeye hekiminizin önerisi dogrultusunda yara pansumani yapilmasi yeterli olacaktir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile