Kokusu Hoş, Zararı Çok

Kokusu Hoş, Zararı Çok

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ekrem Aktaş, parfümlü ıslak mendillerden uzak durulması konusunda uyarıda bulundu.

Aktaş, ıslak mendillerin egzama nedeni olduğuna dikkat çekti. ERÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ekrem Aktaş, parfümlü ıslak mendillerin içerisinde alkol bulunduğu için özellikle yüz ve genital bölgelerde çatlamalara, daha hassas ciltlerde ise egzamalara neden olabileceğini söyledi.

Özellikle çocuklarda alt temizliği için kullanılan ıslak mendillerin, parfümlü olanlarının tercih edilmemesi gerektiğini ifade eden Aktaş, 'Bu tür mendiller çocuklarda lezyonlara ve egzamalara neden olur. Bu nedenle illa kullanılacaksa parfümsüz ve nemlendirici özelliği olanlartercih edilmeli ' dedi.

Aktaş, kadınların genital bölgeleri temizlemek için kullandıkları losyon benzeri ürünlerin de zararlı olduğuna dikkat çekti. 'Bu tür ürünler, bölgedeki sıvının doğal yapısını bozar. Bu tür ürünleri mümkünse hiç kullanmamalı, su ile temizliğe dikkat edilmelidir. Zaten bu ürünlerde hoş koku vermek için mutlaka parfüm kullanılıyor. O nedenle uzak durmakta yarar var ' diyen Aktaş, nemlendirici losyonlarda dahi parfüm içeriği azaltılmış olanların tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Aktaş, bunun yanı sıra, parfümlerin içeriğinde kullanılan çiçek özlerinin, alerjenik yatkınlığı olan ve astım eğilimli ya da astım hastası bireylerde tetikleyici etkileri olacağını ifade etti. Parfümün çıplak deriden ziyade kıyafetlerin üzerinden kullanılması gerektiğini vurgulayan Aktaş, 'Parfümlerin içerisinde çeşitli alerjenik maddeler var. Çeşitli çiçek öz suları var. Mesela lavanta çiçeği, papatya çiçeği veya tütün içeren kolonyalar var. Bu maddeler özellikle yüz bölgesine sıkıldığı ya da ciltledoğrudan temas ettiği, göze yakın bölgelere sıkıldığı zaman gözlerde konjonktivit etki yapıyor, burunda kızarıklık yapıyor. Hasta nefes darlığı ile ilgili bazı hastalıklara sahipse, mesela astımı varsa alerjik konjonktivit gibi durumlar varsa nefesi daralıyor, burnun akmasına sebep oluyor. Bundan dolayı parfümlerin direk yüze ve vücuda temasından ziyade elbiselerin üzerine sıkılması daha doğru bir kullanım yöntemidir ' diye konuştu

Oda parfümlerinin de aynı alerjenik etkilere sahip olduğunun altını çizen Aktaş, zorunlu olarak oda parfümü kullanılacaksa odaların köşelerine ve az miktarda uygulanması gerektiğini söyledi. Aktaş, 'doğal parfüm' söyleminin de gerçekçi olmadığını, kimyasal maddeler ne kadar azaltılsa da, parfümlerde belli oranlarda kimyasal kullanmanın zorunlu olduğunu belirtti. Aktaş, parfüm yerine geleneksel parfümsüz kolonya ve gül suyu kullanılması önerisinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile