Kol Ve Bacaklardaki Sismeler Hastaligin Habercisi Olabilir

Kol Ve Bacaklardaki Sismeler Hastaligin Habercisi Olabilir

Özel Denizli Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Selcen Güre, daha çok kol ve bacakta olusan sisliklerle ortaya çikarak yasam kalitesini büyük ölçüde düsüren lenfödem hastaligi hakkinda bilgilendirici açiklamalarda bulundu.



Lenfödem hastaliginin özellikle kol ve bacaklarda sislik olarak karsimiza çiktigini belirten Özel Denizli Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon doktorlarindan Uzm. Dr. Selcen Güre, hastaligin belirtileri ve tedavisi hakkinda önemli açiklamalarda bulundu. Dolasim sisteminde herhangi bir tikaniklik ya da ariza olusmasi durumunda hastaligin ortaya çikabildigini ifade eden Uzm. Dr. Selcen Güre, “Lenfödem, lenf dolasim sisteminde herhangi bir tikaniklik ya da ariza neticesinde lenf sivisinin fazlaca birikmesi ve düzgün iletilememesine denir. Lenf sivisi da kan içindeki plazmaya çok benzeyen akkan diye tabir ettigimiz bir takim özel maddeleri vücut direnci sistemimizle ilgili akyuvarlari tasiyan sividir. Toplar damarlarin ya da atar damarlarin tasidigi sisteme benzer fakat tamamen farkli bir isleyise sahip olan dolasim sistemimizdir. Lenfödem özellikle kol ve bacaklardaki sislik olarak karsimiza çikar. Bunun baslica iki tipi vardir. Biri primer lenfödem dedigimiz bizzat lenf dügümlerinde ya da lenf damarlarindaki sorunlar kaynakli olan tipidir. Bir digeri ise daha çok gördügümüz özellikle ameliyat gibi bir takim distan sebeplerle lenf akiminin bozulmasi sonucu karsimiza çikan Sekonder agrili sislik durumlaridir. Lenfödemi diger ödemlerden ayirirken genelde daha sert ve yaygin olmasi, ayak ve el sirtlarinda da ciddi ödem yapmasiyla bizim için süphelendirici rol oynar. Lenfödemde taniyi koyarken lenfosintigrafiden, bulunamadigi durumlarda doppler ultrasondan faydalaniyoruz” dedi.



“Lenfödem hastalarinin özellikle lenfödemli kolu ile agir kaldirmamasi lazim”

Tedavi sonrasi dikkat edilmesi gerekenleri siralayan Uzm. Dr. Selcen Güre, “En çok karsilastigimiz sekonder lenfödem grubunu mastektomili hastalarimiz olusturmaktadir. Meme kanseri ameliyatlarinin bir kisminda koltuk altindaki lenf dügümleri alindigi için o taraf kolda bir süre sonra lenfödem olusur. Mastektomi disinda örnegin yumurtalik kanserlerinde, erkeklerde prostat kanserlerinde lenf dügümlerine yakin çalisildigi için ya da lenf dügümleri alindigi için bacaklarda da ayni sekilde ameliyat sonrasi lenfödemler görülebilmektedir. Lenfödemli kol için özellikle bahsetmek gerekirse o bölgeye disaridan müdahalelerin yapilmamasini istiyoruz. Damar yolu açilacagi zaman, kan alinacagi zaman, tansiyon ölçülecegi zaman o kolun kullanilmamasini istiyoruz. Lenfödemli olan bölge enfeksiyona daha yatkin olacagi için o bölgedeki cildin kuru kalmamasi gerekir. Özellikle dus sonrasinda nemlendirmemiz gerekiyor. Amacimiz burada cilt bariyerini bozmamak. Çünkü selülit dedigimiz enfeksiyonlar eslik edebilir, yara kolay açilabilir. Bunun disinda o bölgede yapilan egzersizle desteklenmesi gerekir. Lenfödem hastalarinin özellikle lenfödemli kolu ile agir kaldirmamasi lazim” diye konustu.



“Hastayla karsilikli diyalogumuz ve hastanin bu konuda bilgili olmasi çok önemlidir”

Tedavinin sabir ve emek gerektiren bir durum oldugunun altini çizen Dr. Güre, “Lenfödemin tedavisinin olup olmadigi konusunda hastalarimizdan çok fazla sorular geliyor. Lenfödem fizik tedavi uzmanlari tarafindan teshis edilen ve uzman esliginde fizyoterapistlerle uygulanan tedavi vardir. Burada özellikle bu isin egitimini almis bu iste uzmanlasmis bir ekiple bu tedavinin ele alinmasi uygundur. Çünkü lenfödem tedavisi sabir ve emek gerektiren bir durumdur. Hastayla karsilikli diyalogumuz ve hastanin bu konuda bilgili olmasi çok önemlidir. Çünkü tedavi süreci klinikte ve klinik disi kisinin normal yasaminda bir bütündür. Lenfödem tedavisinde spesifik lenfödem masajlari uygulanmaktadir. Masajlarin hemen akabinde kisa çekisli özel bandajlarla sargi yapilmasi gerekmektedir. Uyguladigimiz seanslarla bunu takip ederek belirli bir seviyeye ulastiktan ve çapta ciddi bir azalma sagladiktan sonra tedaviyi bitirip kontrollerle devam etmeliyiz. Hastanin takibinde özel basi giysileri kullanmasi gerekmektedir. Hastanemizde lenfödem tedavisini fizyoterapistlerimiz esliginde basariyla yapaktayiz” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile