Bir zamanlar evlerde sürekli çalan plak ve gramofonlar, günümüzde artik antika esya haline geldi. Ankara’da yasayan koleksiyoner Raif Kara ise 40 yil önce toplamaya basladigi antika plak ve gramofon parçalariyla 20 bin parçalik bir koleksiyona sahip oldu. Koleksiyondaki 1800’lü yillarda üretilen laterna plaklari, 1900’lü yillarda üretilen gramofonlar takip ediyor. 1924 yilinda Isveç’te üretilen dünyanin en küçük gramofonu ise koleksiyonun en nadide parçalari arasinda. Koleksiyonda 1912 yilinda Osmanli Imparatorlugu için Ingiltere’de üretilmis özel bir gramofonda var. Ayrica Cumhuriyet’in kurulusuna taniklik eden çanta, salon, cep ve çocuk türlerinde gramofonlarda yer aliyor. Koleksiyonun en degerli parçalarindan biri ise Istiklal Marsi’nin Ali Rifat Çagatay’a ait ilk bestesinin kaydedildigi plak gösteriliyor.
Koleksiyoner Raif Kara, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, çocuk yaslardan itibaren eski esya toplamaya meraki oldugu için koleksiyon olusturdugunu söyledi.
Ilk gramofonu dinledigi zaman, çikan sesin ruhuna hitap ettigini kaydeden Kara, “Eski esya oldugu için aldigim gramofonu ilk dinledigimde sesin altinci duyu organima yani ruha da hitap ettigini anladim. O günden sonra bir bir gramofon alarak su an da 165 gramofonum, 30 civarinda pikabim, 25 civarinda lambali radyom, 10 civarinda kaset çalarim, 15 tane makara teyp ve 6 tane de sinema makinam var” açiklamalarinda bulundu.
“Her plagi ve gramofonu bulabilmek için ciddi çaba sarf etmek gerekiyor”
Kara, koleksiyonundaki gramofon ve plaklari elde edebilme hikayesinin farkli oldugunu söyledi.
Istedigi gramofonlari bulabilmekte güçlük çektigine dikkati çeken Kara, “Sonuçta 1965’te üretimi bitmis cihazlar. Tas plaklarda öyle. Isteseniz de istediginiz cihazi bulamiyorsunuz. Büyük kizim su an 32 yasinda. O 3 yasindayken dinledigimiz Gönül Yazar’in Aman Aman Gül Pembe sarkisinin plagini 10 yildir ariyorum ama bulamadim. Her plagi ve gramofonu bulabilmek için ciddi çaba sarf etmek gerekiyor. Ya da siz istemeden önünüze geldiyse eger fiyatina bakmadan almaniz gerekiyor çünkü bir süre sonra bulamiyorsunuz” ifadelerini kullandi.
Koleksiyoner Raif Kara, Geçmisin Seslerini Gelecegi Tasiyor
Koleksiyoner Raif Kara, 1800’lü yillarda üretilen laterna plagina gözü gibi bakiyor. Biriktirdigi 20 bin parçalik koleksiyonuyla ve 40 yili askin süredir her daim canli kalan koleksiyon tutkusuyla geçmisi günümüze tasiyor.