Kollarda Güç Kaybi 'ALS' Hastaliginin Belirtisi Olabilir

Kollarda Güç Kaybi 'ALS' Hastaliginin Belirtisi Olabilir

Dr. Asli Bolayir, kollarda güç kaybinin, denge bozulmasinin ve yürürken tökezlemenin ALS hastaliginin belirtileri olabilecegini söyledi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Saglik Hizmetleri Uygulama ve Arastirma Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dali ögretim üyelerinden Dr. Ögr. Üyesi Asli Bolayir, 21 Haziran Dünya ALS Günü nedeniyle uyarilarda bulundu.

Dr. Ögr. Üyesi Bolayir, halk arasinda ALS olarak bilinen Amyotrofik Lateral Skleroz, beyin ve omurilikte istemli kas kasilmasini saglayan sinir hücrelerinin hasarlanmasi nedeniyle olusan ilerleyici bir hastalik oldugunu söyledi.

ALS hastaliginin yüzde 90’inin rastlantisal olduguna dikkati çeken Dr. Bolayir, hastaligin genellikle 50 ila 60 yas arasinda baslangiç gösterdigini belirtti.

Kalem tutmada zorluk

ALS hastalarinin fark ettigi ilk belirtinin bir kolda ya da bacakta güçsüzlük seklinde oldugunu söyleyen Dr. Ögr. Üyesi Bolayir “Hastamiz güçsüz olan koluyla kalem tutmada, dügme iliklemede ya da çanta tasimada zorlanir. Hasta, güçsüz olan bacagi nedeniyle yürürken tökezlemeye baslar ve sik düser. Kas güçsüzlügüne kaslarda erime ile segirme de eslik edebilir. Daha ziyade hastaligin ileri asamalarinda olmak üzere konusma veya yutma güçlügü de gelisebilir. ALS hastaligi ne yazik ki ilerleyicidir ve belirtiler zamanla kötülesme egilimi gösterir.” dedi.

Tam tedavi mümkün degil

ALS tanisinin konulmasinda, hasta öyküsü, nörolojik ve fizik muayenesi, sinir ve kaslarin fonksiyonlarinin degerlendirildigi elektronöromiyografi (EMG) testi), kan testleri, beyin ve omurilik MR görüntülemesi gibi tibbi tetkiklerin kullanildigini belirten Dr. Bolayir, “ALS hastaligini tamamen iyilestirecek bir tedavi su an için yoktur. Ancak bu hastalik üzerine yogun arastirmalar yapilmakta ve yeni tedaviler denenmektedir. Uygulamakta oldugumuz tedaviler hastaligin yaptigi hasari geri döndürmez fakat belirtilerin ilerlemesini yavaslatabilir, ilave sorunlari önleyebilir ve hastayi daha rahat ve bagimsiz hale getirebilir.” diye konustu.

Dr. Ögr. Üyesi Bolayir, 21 Haziran Dünya ALS Günü’nün bu hastaliga dikkat çekmek için belirlendigini ve özellikle 50 yas üstü kisilerin kollarda ve bacaklarda güç kaybi yasadiginda mutlaka doktora basvurmalari gerektigine vurgu yapti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile