Kolombiya’da 28 Nisan tarihinde hükümetin yeni vergi yasasini sunmasiyla baslayan hükümet karsiti protestolar büyüyerek ülkeyi etkisine almisti. Sonrasinda Ulusal Protesto Komitesi tarafindan 15 Haziran’da yapilan açiklamada, periyodik gösterilerin geçici olarak durduruldugunu duyurmustu. Fakat protestolar ise organizatörler olmadan da devam etmeye baslamisti. Son gerginliklerin ardindan ara ara devam eden hükümet karsiti protesto gösterilerine ise bir yenisi daha eklendi.
Aralarinda Kolombiya’nin Pasto, Medellin ve Barranquilla’da kentlerinin de yer aldigi ülkenin 8 kentinde halk düzenledigi hükümet karsiti protestolarla ülkeyi birbirine katti. Kolombiya’nin birçok kentinde protestocular, toplu tasima ve güvenlik güçlerine ait araçlarin yani sira dükkanlara, hastanelere ve polis karakollarina molotof kokteylleri ile saldirdi. Kolombiya polisi ve çevik kuvvet ekipleri siddetin arttigi bölgelere konuslanirken, olaylara müdahale eden güvenlik güçleri ile protestocular arasinda çatismalar çikti. Olaylar sirasinda tas atan protestoculara karsilik güvenlik güçleri de basinçli su ve biber gazi kulandi.
Kolombiya Ulusal Emniyet Müdürü Tümgeneral Jorge Luis Vargas Valencia sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi açiklamada, protestolarin ülke genelinde 8 kente yayildigini ve olaylarda protestocularin, kamu ve polis tasitlarina, polis departmanlarina, isletmelere ve anitlara saldirdigini aktardi. Valencia, 11 belediye otobüsü ve 1 polis arabasinin saldiriya ugradigi Kolombiya’nin Pasto kentinin ise protestolardan en çok etkilenen kent oldugunu belirtti.
Açiklamasinda, dün düzenlenen protestolarda güvenlik güçlerinin müdahalesine de deginen Valencia, "Ulusal Çevik Kuvvet Gücü, gün boyunca Kolombiya’nin çesitli sehirlerinde 20 operasyon gerçeklestirdi" ifadelerini kullandi.
Ayrica yerel basinda yer alan haberlerde ise Pasto’da bir grup anaokulu ögrencisinin protestocularla polis arasindaki çatismalarin arasinda kaldigi kaydedildi.
Medellin’de molotof kokteylleri havada uçustu
Protestolarin siçradigi Kolombiya’nin Medellin kentinde ise protestocular, bir polis karakoluna ve yakindaki bir magazaya molotof kokteyli atarken, o anlarda içinde 60 diyaliz hastasinin bulundugu bir hastane binasini da yakmaya çalisti. Kentte çikan olaylarda ise 1’i doktor, 1’i gazeteci ve 1’i güvenlik görevlisi olmak üzere toplamda 5 kisi yaralandi.
Kristof Kolomb’un heykelini de yiktilar
Protestolarin hedefi olan Kolombiya’nin bir diger kenti Barranquilla’da protestocular birçok tarihi anita ve heykele zarar verdi. Protestocular, Kolombiya’ya adini veren Avrupali kasif Kristof Kolomb’un kentte yer alan bir heykelini halatlarla yikarak yerlerde sürüklendi.
Öte yandan Kolombiya hükümetinin 28 Nisan tarihinde yeni vergi yasasini sunmasiyla baslayan hükümet karsiti protestolar büyüyerek ülkeyi etkisine almis, daha sonra hükümetin yasadan vazgeçmesine ragmen isçi ve ögrenci örgütleri, hükümetten sosyal ve saglik reformlari, sehirlerin askerden arindirilmasi ve Mobil Kargasa Önleme Birlikleri’nin (ESMAD) dagitilmasini talep etmisti. Daha sonra gerginligin azaltilmasi adina baslatilan müzakereler, hükümet ile protestocular arasindaki diyaloglarin Mayis ve Haziran aylarinda sonuçsuz kalmasinin ardindan durdurulmustu. Yetkililer, barisçil protestolari garanti eden bir anlasmayi imzalamayi reddederek, protesto liderlerini 7 Haziran’da müzakerelerden çekilmeye sevk etmisti. Ulusal Protesto Komitesi, 15 Haziran’da periyodik gösterilerin geçici olarak durduruldugunu duyurmus, fakat protestolar organizatörler olmadan da devam etmeye baslamisti.
Kolombiya'da Hükümet Karsiti Protestolar Sürüyor
Kolombiya Ulusal Emniyet Müdürü Tümgeneral Jorge Luis Vargas Valencia, Kolombiya’nin 8 ayri kentine yayilarak devam eden protestolarda hükümet karsiti halkin, kamu ve polis tasitlarina, polis departmanlarina, isletmelere ve anitlara saldirdigini kaydetti.