Kolombiya'da Vergi Reformu Karsiti Protestolarla Baslayan Gösterilerde Ölü Sayisi 58'E Yükseldi

Kolombiya'da 28 Nisan'dan bu yana süren hükümet karsiti gösterilerde 58 kisinin hayatini kaybettigi bildirildi.

Kolombiya Ombudsman Ofisi, Amerikan Devletleri Örgütüne bagli Amerikalilar Arasi Insan Haklari Komisyonuna (IACHR) ülkede ulusal grevle baslayan vergi reformu karsiti gösterilerle ilgili rapor sundu.

Raporda, protestolarin basladigi 28 Nisan'dan bu yana 400'den fazla insan haklari ihlali yapildigina dair sikayet alindigi ifade edildi.

Söz konusu bu ihlaller arasinda polis siddeti, keyfi gözaltilar ve polislerin gözaltindakilere cinsel istismarinin oldugu vurgulanan raporda, protestolarda simdiye kadar 58 kisinin hayatini kaybettigi belirtildi.

- IACHR, hükümetle protestolardaki ihlalleri görüsecek

IACHR'den bir heyetin bu hafta Kolombiya'ya gelerek protestolardaki insan haklari ihlallerini hükümet yetkilileri ile görüsmesi bekleniyor.

Heyetin, protesto magdurlari ve polisin protestoculara asiri güç kullandigini belirten örgütlerin temsilcileriyle de bir araya gelecegi öngörülüyor.

- Cali'deki olaylara Bassavcilik sorusturmasi

Kolombiya Bassavciligi, polisin protestoculardan en az 3'ünün ölümüyle ilgisi olup olmadigini arastirdiklarini açikladi.

Polisin, son günlerde Cali kentinde protestoculara ates açan silahli sivilleri koruduguna dair iddialara atifta bulunan Bassavcilik, Cali'de yasananlarla ilgili olarak sorusturma açildigini ifade etti.

- Insan haklari örgütlerine göre, bazi protestocularin ölümünden polis sorumlu

Bu arada merkezi Kolombiya'nin baskenti Bogota'da bulunan insan haklari örgütü Temblores, protestolarda polisin 45 kisinin ölümüne dogrudan dahil oldugunu açikladi.

Merkezi New York'ta bulunan Insan Haklari Izleme Örgütü (HRW) de polisin protestoculari silahla öldürdügüne dair 9, göz yasartici bomba ve kalabaligi kontrol altina almak için kullanilan farkli aletlerle öldürdügüne dair 4 olayi belgelediklerini bildirdi.

HRW, polisin protestoculari öldürdügü iddia edilen onlarca olayin daha incelendigini belirtti.

Diger yandan Devlet Baskani Ivan Duque önceki gün yaptigi açiklamada, polislere vücut kamerasi yerlestirilmesi gibi birtakim düzenlemeler yapilacagini söyledi.

Bogota yönetimi de vatandaslarin sikayetlerini yapabilecekleri yöntemlerin gelistirilecegi bilgisini paylasti.

- Vergi reformu karsiti gösteriler "ulusal grev" çagrisiyla basladi

Kolombiya'da 28 Nisan'da sendikalar, yerel topluluklar, ögrenci gruplari ve çesitli muhalif kesimlerin "ulusal grev" çagrisiyla baslayan vergi reformu karsiti gösteriler, basta sakin ve barisçil geçerken; sonrasinda onlarca kente yayilarak siddet olaylarina sahne olmustu.

Bunun üzerine Kolombiya Devlet Baskani Duque, 2 Mayis'ta düzenledigi basin toplantisinda, halktan daha fazla vergi toplanmasi amaciyla hazirlanan vergi reformu yasa tasarisini geri çekme karari aldiklarini açiklamisti.

Ülkede otoyollarin eylemciler tarafindan siklikla kapatilmasi ve kurulan barikatlar, ticari isletmeleri maddi olarak zor durumda birakmis ve marketteki fiyatlarin yükselmesine yol açmisti.

Göstericilerin talepleri arasinda temel protesto hakki için tüm demokratik güvencelerin ve özgürlüklerin saglanmasi, Kolombiya toplumsal olaylara müdahale birimi ESMAD'in tasfiye edilmesi ayrica ulusal diyalog masasinin kurulmasi suretiyle tüm sorunlarin müzakere edilmesi yer aliyor.

Protestocular, polislerin Savunma Bakanligina degil Içisleri Bakanligina bagli olmasini istiyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile