Özellikle yağ ve kırmızı etten zengin ama liften fakir bir beslenme alışkanlığının, en önemli risk faktörü olarak görüldüğünü ifade eden Doç.Dr.Özgür Harmancı, “Alkol, sigara, şeker hastalığı, diyette selenyum azlığı gibi etkenler de ikinci sıradaki risk faktörleri olarak sıralanabilir.” dedi.
Koruyucu faktörler arasında; diyet ile birlikte bol kalsiyum almanın, D-vitamini takviyesi veya bol güneş ışığı görmenin, fiziksel aktivite-egzersiz yapmanın ve C-vitamini ya da aspirin kullanmanın olduğunu vurgulayan Doç.Dr.Özgür Harmancı, hastalık anlaşılırken genelde iki tür şikayet ile karşılaşıldığını söyledi.
Doç.Dr.Özgür Harmancı, “Birincisi kanserin kitle etkisinden ötürü tıkanma bulguları olarak sayılan karın ağrısı, karında şişkinlik ve uzun süre kabızlık sonrası olan şiddetli ishal atakları iken, ikinci sırada da kitlenin kanaması neticesinde aşikar kanama olması veya gizli kanama ile ortaya çıkan kansızlık şeklinde özetlenebilir” diye konuştu.
Erken teşhis için hemen herkesin 40-50 yaşlarında bir kez dışkıda gizli kan testi yaptırarak sonuca göre takip edilmesini ve 50 yaşından sonra da bir kez tarama kolonoskopisi ile tarama yaptırmasını öneren belirten Gastroenteroloji Uzmanı Doç.Dr.Özgür Harmancı, “Dışkı testi için hastanede taze dışkı örneği yeterli olurken, toplum sağlığı tarama merkezlerinde ve aile hekimliklerinde de evde uygulanmaya uygun gizli kan testi kitleri mevcuttur” diye belirtti.
Toplumda yaygın bilinen kanının aksine kolonoskopinin kolay bir işlem olduğunun altını çizen Doç.Dr.Özgür Harmancı, gizli kan testi pozitif veya 50 yaş üzerinde ise tarama kolonoskopisi tetkikinin mutlaka yapılması gerektiğini ifade etti.
Kolonoskopi işlemi öncesi 3 gün, liften fakir diyet verilerek barsak temizliğe hazırlanıldığını ve 3.gün akşam içilen temizleme solüsyonu ile bağırsakların tamamen temizlendiğini anlatan belirten Sincan Koru Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç.Dr.Özgür Harmancı, “İşlem esnasında hastanelerimizde anestezi ve sedasyon uygulanmakta ve bu şekilde hastanın işlem ile ilgili bir ağrı veya sıkıntı çekmesi engellenmektedir. Bu şekilde doktor da çok rahat bir muayene ve inceleme yapabilmektedir” diye vurguladı.
Doç.Dr.Özgür Harmancı, sözlerini şöyle tamamladı: “Kolonoskopide saptanan polip (mantar şeklindeki et benleri, kanser öncesi evre kabul edilirler) veya diğer kanser riski doğuracak hastalıklar da erken teşhis edilerek kanser önlenmesine de yardımcı olunmaktadır. Bu özelliklerinden ötürü kolonoskopi bu konuda altın standart tanı ve tedavi yöntemidir.”
Kolorektal (Kalın Bağırsak) Kanseri Ve Tedavisi
Günümüzde en çok görülen kanser çeşitlerinden birinin kolon kanseri olduğunu bildiren Sincan Koru Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç.Dr.Özgür Harmancı, çok kolay ve güvenli yöntemlerle teşhis konulabilen kolon kanserinin ülkenin gelişen hayat şartları ve beslenme alışkanlıklarındaki değişim nedeni ile ileride çok daha önemli bir sağlık sorunu olmaya aday olduğunu belirtti.