Kolunu Patosa Kaptıran 77’lik Dede Sağlığına Kavuştu

Doğu ve Güneydoğu'da Mikro Cerrahi gerektiren ameliyatların deneyimli ekip ve personel olmadan yapılamadığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Mustafa Durgun, daha önce kopan uzvun yerine dikilmesi için batı illerine gönderilen hastaların hastanelere kabulünde zorluklar yaşadıklarını, özel hastanelerde ise çok pahalı olan bu tür ameliyatların D.Ü. Hastanelerinde ücretsiz olarak yapıldığını söyledi.


Hizmet vermeye başladığı 3 ayda 15 başarılı ameliyat gerçekleştiren Mikro Cerrahi Ünitesi, kolunu patosa kaptıran Ramazan Yıldız’ı (77) da sağlığına kavuşturdu. Sağ eli bileğinden kopan ve yakınları tarafından Dicle Üniversitesi Hastanelerine getirilen Ramazan Yıldız, Mikro Cerrahi ünitesinde yapılan başarılı operasyonla sakat kalmaktan kurtuldu.

İki eşli 17 çocuk ve 60 torun sahibi olan Ramazan Yıldız, Hani İlçesi Uzunlar köyündeki tarlasında saman yapmak için buğday saplarını elerliyle patosa attığı sırada gömleğinin kolunu patosa kaptırdı. Bir anda kolunu da içine çeken patos, 77’lik dedenin sağ kolunu bileğinden kopardı. Tarlada çalışan yakınları tarafından ambulansla bir saat içerisinde Dicle Üniversitesi Hastaneleri Acil Servisine yetiştirilen Ramazan Yıldız Mikro Cerrahi Ünitesinde hemen ameliyata alındı. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Durgun başkanlığında Dr. Murat Yelken, Dr. Orhan Biniciler, anestezi ve yardımcı personelden oluşan ameliyat ekibi tarafından 8 saat süren bir operasyonla Ramazan Yıldız’ın kopan bileği yerine dikildi. Ameliyatla ilgili bilgi veren Mikro Cerrahi Ünitesi sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Mustafa Durgun, Ramazan Yıldız’ı kopan kolu ile birlikte zamanında getirdiklerini belirterek; “Bu tür vakalarda zaman çok önemlidir. Gecikmesi durumunda ölüm veya sakat kalma riski artar. Çünkü hasta sürekli kan kaybediyor ve hastaya sürekli kan vermek gerekir. Ramazan Yıldız adındaki hastamız da vakit kaybetmeden getirildiği için yaptığımız operasyon başarılı geçti. 8 saat süren bir ameliyatla hastamızın kopan bileğini yerine diktik. Şu an hastamızın durumu gayet iyiye gidiyor. Ameliyat olalı bir hafta gibi kısa bir süreye rağmen hastamız parmaklarını hareket ettirebiliyor” şeklinde konuştu.

“MİLYARLIK AMELİYATI ÜCRETSİZ YAPILDI”

D.Ü. Hastanelerinde Mikro Cerrahi Ünitesinin kurulması Doğu ve Güneydoğu halkının sağlığı için büyük yarar sağladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Mustafa Durgun, “Kopan uzvun en fazla 6 saat içinde dikilmesi gerekir, Çoğu zaman bu bölgelerde meydana gelen yaralanmalarda hastalar ambulans uçaklarla Ankara ve İstanbul’a sevk edilseler bile zamanında ulaştırılamadıkları için kopan parçalar dikilemiyor veya dikilseler bile başarı şansları azalıyor. Hatta bu hastalar çoğu zaman gittikleri hastanelerde boş yatak bulmakta zorluk çekiyorlar. Özel hastanelerde ise bu ameliyatlar için 15 ile 75 bin TL gibi çok yüksek fiyatlar isteniyor. Bu nedenle birçok vatandaşımız sakat kalıyordu. Maddi ve manevi sıkıntı çekiyorlardı. Hastanelerimizde ve birimimizde sosyal güvencesi olan hastalarımızdan beş kuruş para almadan bu tür ameliyatlar artık yapılmaya başlandı. Mikro Cerrahi ameliyatı gerektiren ameliyatlara başladıktan sonra batı illerinden ünitemize hasta gelmeye başladı” dedi.

77 yaşında olmasına rağmen gücünden bir şey kaybetmediğini, sürekli tarlada çalıştığını belirten Ramazan Yıldız, “Hani ilçesi Uzunlar köyünde oturuyorum. Olay günü tarlamdaki buğday saplarını saman yapmak için ellerimle patosa atıyordum. Gömleğimin kolunu patosa kaptırdım. Patos gömleğimin koluyla birlikte kolumu yuttu ve sağ kolum bileğinden koptu. Allahtan yakınlarım yanımdaydılar. Ambulans çağırıp beni hemen Dicle Üniversitesi Hastaneleri Acil servisine getirdiler. Dicle Üniversitesi hastanelerinde bu ameliyat yapılmasaydı, İstanbul veya Ankara’ya kesinlikle zamanında gidemezdim. Ameliyat için istenen yaklaşık 30 bin Türk lirasını asla bulamazdım. Bu durumda ya ölürdüm ya da sakat biri olarak yaşayacaktım. Mikro Cerrahi Ünitesi sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Mustafa Durgun, Dr. Murat Yelken, Dr. Orhan Biniciler ve diğer ameliyat ekibine çok teşekkür ediyorum. Beni hayata bağladılar. Vatandaşlarımız sapları patosa atarken sakın ola ki elleriyle atmasınlar. Eğer bir uzuvlarında kazaen kopma olduğunda hiç tereddüt etmeden zamanında D.Ü. Hastaneleri Mikro Cerrahi Ünitesine gelsinler. Burada çok iyi hocalar var. Kendi memleketimde ameliyat oldum. Hiç bir zorluk çekmedim ve beş kuruş paramda gitmedi” şeklinde konuştu.

“3 AYDA 15 KOL VE PARMAK KOPTU”

Doğu ve Güneydoğu'da Mikro Cerrahi ameliyatlarının çoğu zaman deneyimli ekip ve personel yokluğu nedeniyle yapılamadığına dikkat çeken Durgun, “Üç ay önce ünitemizi kurduk. Bu tür ameliyatları yapmaya başlayalı kısa bir süre olmasına rağmen bölgede bir merkez haline geldik. Daha önce kopan uzvun yerine dikilmesi için batı illerine giden hastalar buralarda yer yokluğu nedeniyle hastanelere kabulünde zorluk yaşıyorlardı, Bu ameliyatlar özel hastanelerde ise 15 il 75 milyona yapılmaktadır. Bu rakamı da birçok insanımız ödeyemiyordu. Biz bu ameliyatları ünitemizde ücretsiz yapıyor ve 7 gün 24 saat hizmet veriyoruz. Üç aylık zaman içerisinde parmakları, bileği veya kolu kopmuş olan 15 hastayı başarılı bir şekilde ameliyat ederek sağlıklarına kavuşturduk. Son zamanlarda bu tür yaralanmalar arttı. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tarlada çalışılıyor. Tarlada patos yapan işçiler bazen ellerini ve kollarını kolaylıkla patosa kaptırabiliyorlar. Ünitemizde kopan uzuvlar yerlerine başarılı bir şekilde dikilse de bazen bu tür yaralanmalar gecikmesi halinde ölümle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle çalışanlar daha dikkatli olmaları gerekir” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile