Kaynaklarda Tanrıça Ma’ya adanmış olan 6 bin kölenin tapınak arazilerinde çalıştığı yer alan Tokat Komana Antik Kenti’nde 2016 yılı kazı çalışmaları devam ediyor. 10 yıldır devam eden kazı çalışmaları ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas tarafından yürütülüyor. Armenia’dan gelen tüccarlar tarafından çokça rağbet edilen bir ticaret merkezi olarak bilinen Komana, Mitridat Krallığı’nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruduğu kaynaklarda yer alıyor.
Tokat-Niksar ve Tokat-Almus yolunun üzerinde Yeşilırmak Nehri kenarında yer alan Komana Antik Kenti’nde devam eden çalışmalarla ilgili bilgi veren Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, 35 kişilik bir ekiple kazı çalışmalarının 45 gün sürmesinin planladığını söyledi.
Komana’da Efes kadar bir şehir kalıntısı olduğu kanaatinde olduklarını belirten Akyüz, Tokat’ta Komana ve Sebastapolis Antik Kenti olmak üzere iki büyük değeri olduğunu kaydetti.
Akyüz, Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti’nde ise Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Müze tarafından çalışma yürütüldüğünü sözlerine ekledi.
Komana Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, Komana Antik Kenti’nin Efes Antik Kenti kadar bir şehir kalıntısı olduğu kanaatinde olduklarını söyledi.