Komana Antik Kenti'ndeki Kazi Çalismalari Basladi

Kazi Heyeti Baskani Prof. Dr. Burcu Erciyas: 'Çalismamizin ana hedefi Hamamtepe bölgesinde milattan önce 6. yüzyila kadar indigimiz bazi alanlari genisletmek'

Tokat'taki Komana Antik Kenti'nde 2021 yili kazi çalismalari basladi.

Kazi Heyeti Baskani Prof. Dr. Burcu Erciyas, AA muhabirine, bu sene de Hamamtepe bölgesinde kazi çalismalarini sürdüreceklerini söyledi.

Çalismalarin eylül ayina kadar sürecegini belirten Erciyas, "Bu sene 40 günlük bir kazi çalismamiz olacak. Su anda 22 kisi ile çalismalara devam ediyoruz. Uzmanlarimizin katilimi ile 30 kisi olacagiz." dedi.

Komana Pontika Antik Kenti'nin geç demir çagi ve Helenistik dönemine isik tutmak istediklerini vurgulayan Erciyas, "Yani Nitridat Kralligi dönemine isik tutmak istiyoruz. Çalismamizin ana hedefi Hamamtepe bölgesinde milattan önce 6. yüzyila kadar indigimiz bazi alanlari genisletmek. Bu amaçla genis bir bölgede çalismamizi sürdürüyoruz." diye konustu.

- Komana Pontika Antik Kenti

Kaynaklara göre, Mitridat Kralligi'nin yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma Imparatorlugu döneminde de özerkligini koruyan Komana Pontika, Anadolu tanrisi Ma'ya adanmis kutsal bir alandi. Ayni zamanda ticaret merkezi olan bölge, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve kenti çevreleyen verimli arazisiyle Anadolu'nun tüm bölgelerinden ziyaretçi çekiyordu.

ODTÜ ve TÜBITAK tarafindan da desteklenen Komana Pontika Arkeolojik Arastirma Projesi, Orta Karadeniz Bölgesi'nin klasik çag kenti Komana Pontika'nin konumunu belirlemek ve kent dokusunu anlamak amaciyla 2004 yilinda uygulamaya konulmustu. Gümenek Hamamtepe bölgesindeki yüzey arastirmalarinin ardindan antik kentin gün yüzüne çikartilmasi için kazi çalismalari baslatilmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile