Komandolar Ormanlari Yanginlardan Korumak Için Atiklari Topladi

Komandolar Ormanlari Yanginlardan Korumak Için Atiklari Topladi

Kastamonu Il Jandarma Komutanligi bünyesinde görevli komando birlikleri, kamu kurum ve kuruluslari ile sivil toplum kuruluslariyla birlikte ormanlik alanda çöp topladi. Programda konusan Kastamonu Valisi Meftun Dalli, ormanlarin yüzde 99’unun insan kaynakli çikan yanginlarda yandigini söyledi.

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan ormanlari korumak ve yanginlara karsi alinacak önlemler konusunda farkindalik olusturmak için Türkiye genelinde ‘Orman Benim’ kampanyasi baslatildi. Kampanya çerçevesinde Kastamonu’da Dogu Çevre Yolu üzerindeki ormanlik alanda çöp toplama etkinligi gerçeklestirildi.

Etkinlikte Vali Meftun Dalli, ögrencilerle birlikte çöp topladi. Kastamonu Il Jandarma Komutanligina bagli komando birlikleri ile kamu kurum ve kuruluslari, mahalle sakinleri ile sivil toplum kuruluslarinin da yer aldigi etkinlikte ormanin içi ve bitisigindeki yol kenarlarinda bulunan çöpler ve yangina sebep olabilecek materyaller temizlendi. Yangin çiktiginda büyümesini önlemek adina ormandaki agaçlarin dallari da budandi.

“Her yil ortalama 2 bin 600 orman yangini meydana geliyor”

Programda konusan Vali Meftun Dalli, “Orman yanginlarinda son yillarda çok ciddi bir artis yasaniyor. Orman Bölge Müdürümüz Fahri Sönmezoglu Bey’in bana verdigi bilgi, her yil 2 bin 600 civarinda orman yangini meydana geliyor. Bu yanginlarin yüzde 87’si insan kaynakli, geri kalan yüzde 13’ü de dogal nedenlerden kaynaklaniyor. Yanan tüm ormanlarin yüzde 99’u insan kaynakli yanginlardan çikan yanginlarda yaniyor, sadece yüzde 1’i dogal nedenlerden kaynaklaniyor. Dolayisiyla her birimizin gösterecegi küçük küçük hassasiyetler duyarliliklar çok büyük zararlardan ormanlarimizi korumamizi saglayabilir. Onun için bu farkindaligi bu suuru olusturabilmek için böyle bir faaliyeti yil boyunca Orman Bölge Müdürlügümüz yürütecek” dedi.



“Orman içi yollarimizda hareket halindeyken sigarasini camdan atmalari sonucu kuru otlarin yanmasiyla ormanda yangin çikiyor”

Yakilan anizlarin tehlikesine dikkat çeken Vali Dalli, “Çiftçilerimiz hasat sonunda aniz yakiyorlar. Köy içinde, tarim arazilerinde temizlik yapacaklar çali çirpi ne varsa ortaya toplayip yakiyorlar. Herhangi bir tedbir almadan yapiliyor, sonra kontrolden çikiyor. Ilimizde yüz ölçümümüzün yüzde 70’ten fazlasi ormanlarla kapli. Hemen yakinda bir bitki örtüsü orman varsa oraya sirayet ediyor. Benzer sekilde yollardan geçerken orman içi yollarimizdan hareket halindeyken sigarasini camdan atiyorlar. Yol kenarindaki kuru otlarin üzerine düsüyor, oradan ormana sirayet ediyor. Benzer sekilde demiryollarimizin kenarlarinda kuru otlar var. Raylardan çikan küçücük bir kivilcim çok büyük felaketlere sebep olabiliyor. Bunun gibi bir sürü insan kaynakli çikan yanginlarla mücadele etmek zorunda kaliyoruz. Iklim degisikligi etkisiyle sicakliklarin artmasi sonucu dogada meydana gelen bir takim degisikliklerden dolayi bu yanginlar daha önceki dönemlere göre çok daha hizli yayiliyor. Bunlarla mücadele etmek de her geçen yil daha da zorlasir hale geliyor” diye konustu.

Konusmanin ardindan ormanlik alanda yangina sebep olabilecek atiklar tek tek temizlenerek posetlere konuldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile